• Infrastructura judetului

  Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

  Harti judetene :

  Reteaua de cai rutiere este bine dezvoltata, având o lungime de 2858 de km, ceea ce situează judetul pe locul I în tara în ierarhia lungimii drumurilor publice.

  Judetul Timis este traversat de doua importante drumuri europene, E 70, care intră în tară din Serbia pe la punctul de trecere frontieră Stamora Moravita si face legătura, prin Timisoara, cu sudul tării si cu capitala, Bucuresti si, E 671, care traversează judetul de la nord la sud, asigurând o buna legătura cu Ungaria, respectiv Europa Centrala.

  Actiuni ample de îmbunătătire a calitătii infrastructurii de circulatie, precum si de dezvoltare a retelei existente au fost demarate, în ultimii ani, de către autoritătile administratiei publice. Astfel, este în curs pregătire proiectul de realizare a autostrăzii Nădlag - Arad - Timisoara - Bucuresti care va conecta partea de vest a tării la culoarul de circulatie rutiera 4 pan-european.

  Transportul aerian este asigurat de Aeroportul International Timisoara, amplasat în partea de nord-est a municipiului. Acesta este considerat aeroport de rezerva pentru Aeroportul International Otopeni (Bucuresti), Budapesta si Belgrad fiind al doilea aeroport ca importantă si mărime din tară si cel mai important aeroport din Euroregiunea DKMT.

  Aeroportul oferă curse regulate prin mai multe companii aeriene nationale si internationale facilitând legaturi rapide, pentru pasageri si transport marfa, cu diverse orase din tară si din întreaga lume.

  Dotarea tehnică a aeroportului permite accesul aeronavelor utilizate de marile companii ale lumii, inclusiv cele de tip Airbus-310 sau Concorde, fiind cea mai importantă poartă aeriană a judetului si a regiunii.

  Reteaua feroviară (787 km) în formare încă din secolul trecut ca urmare a impulsionării date de dezvoltarea industriei judetului Timis se bucura astăzi de cea mai densă retea de cale ferata din tara. Teritoriul judetului este traversat de doua trasee de cale ferata internatională, magistrala de sud, cu ruta Bucuresti - Craiova - Timisoara - Jimbolia si legături spre Belgrad si Kikinda (Serbia) si magistrala de vest, care pleacă din Timisoara spre Baia-Mare, traversează Câmpia Tisei si face, în localitatea Ilia, jonctiunea cu magistrala Bucuresti - Brasov - Arad.

  Reteaua de telecomunicatii a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare de exceptie, determinând cresterea gradului de accesibilitate la mijloacele moderne de comunicare internă si internatională. O contributie esentială, în acest sens, având-o pătrunderea în zona a marilor firme de profil (functionarea la Timisoara a firmei mixte româno-franceze Alcatel, producătoare de centrale telefonice moderne).

  Judetul Timis se situează printre primele judete din tară în privinta posturilor telefonice publice si a ponderii abonatilor conectati în centrale digitale. De asemenea, se constată o dezvoltare puternică a telefoniei mobile, toti operatorii de telefonie mobilă din tară fiind prezenti si în judetul Timis.