• Infrastructură

    Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

    Infrastructura de sustinere a activitatii economice

    Sectorul serviciilor de interes public si privat a înregistrat o evolutie calitativă pozitivă, institutiile de interes public si firmele private care activează în acest domeniu remarcându-se printr-un grad tot mai ridicat de profesionalism si eficientă.

    Investitorii sunt sprijiniti în initierea, consolidarea si dezvoltarea afacerilor de servicii profesionale locale oferite de firme de consultantă autohtone si internationale de prestigiu cum sunt PriceWaterhouse Coopers, KPMG si altele.

    Pe lângă oferta specializată a firmelor private, autoritătile administratiei publice judetene si locale din judetul Timis îsi asumă cu responsabilitate rolul de principal agent al dezvoltării economico-sociale locale. În acest sens, în anul 1995, Consiliul Judetean Timis a înfiintat, Agentia de Dezvoltare Economico - Socială Timis - ADETIM, al cărui rol în calitatea acesteia de institutie publică specializată, este de a sprijini si stimula prin mijloace si metode specifice dezvoltarea economică a judetului. Alături de această au fost create în cadrul a 64 de primării de orase si comune posturi de promotori economici locali, al căror rol, similar cu cel al agentiei, este si cel de a asigura o interfată profesionistă si eficientă între sectorul privat si administratia publică locală. Servicii de consultantă profesionale de tipul one stop shop pentru investitorii străini si autohtoni, sunt asigurate permanent si gratuit la sediile administratiilor locale, privind oportunitătile locale de afaceri si investitii.

    Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara CCIAT, reprezintă interesele societătilor comerciale membre si oferă servicii profesionale specifice.

    Confederatia Întreprinzătorilor Particulari din judetul Timis CIPT, reprezintă interesele sectorului IMM si oferă asistentă specializată membrilor săi în domeniile de interes.

    În ultimii ani, sectorul financiar bancar a cunoscut o dezvoltare semnificativă, în judetul Timis activând peste 20 de sucursale ale unor bănci de renume române si străine, ca Banca Comercială Română, ABN AMRO Bank, Societe Generale - BRD, ING Barings Bank, Banca Româno-Italiană, Banca Franco- Română, Volksbank Romania, care acordă credite investitorilor din diferite sectoare de activitate.

    Cu toate acestea, în judetul Timis, respectiv în capitala judetului si a regiunii , Timisoara, nu există încă bănci care să-si fi stabilit sediul central în zonă, cu toate că evolutia dezvoltării si investitiilor din judet, a doua ca dinamică din tară după Bucuresti, face ca aceasta să devină una dintre oportunitătile viitoare majore pentru investitiile bancare.

    Modernizarea sistemului bancar, orientarea serviciilor acestora spre nevoile clientilor, alături de introducerea sistemului electronic de tranzactii si de plăti prin intermediul cărtilor de plata de tip PRIMA, VISA, MASTERCARD aduce un plus de accesibilitate pentru clientii români si străini.