Timișul va avea un centru regional de consiliere pentru agresori. Consiliul Județean, partener într-un proiect privind combaterea violenței domestice

Ultima actualizare: Florin Jurca, în data de 05.01.2021

05.01.2021

Reducerea numărului cazurilor de violență domestică și de agresiune împotriva femeilor se află în atenția Consiliului Județean Timiș. Instituția a răspuns pozitiv solicitării Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) de asociere în vederea realizării unui centru regional pentru consilierea agresorilor.

Centrul va fi operaționalizat în urma aprobării în plenul CJ Timiș a unui acord de parteneriat tripartit care include, pe lângă cele două instituții, și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC). Rolul Consiliului Județean este ca împreună cu cei de la DGASPC, instituție aflată de altfel în subordonarea acestuia, să identifice spațiul necesar înființării centrului de consiliere pentru agresori, dar și să-i asigure funcționarea pe durata implementării proiectului, cât și pentru încă cinci ani de la încheierea acestuia, prin alocarea fondurilor necesare.

„Răspundem prompt și pozitiv la propunerile concrete de rezolvare a unor probleme. Violența domestică este o realitate ignorată de prea mult timp și necesită o mai mare implicare a autorităților publice. Parteneriatul cu cei de la ANES ne permite să ne asumăm un rol activ în gestionarea situației, beneficiind atât de expertiză în domeniu, cât și de o finanțare nerambursabilă. Avem astfel toate ingredientele necesare pentru a pune pe picioare această activitate de consiliere foarte importantă”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Centrul va fi realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” derulat de ANES. Inițiativa beneficiază de o finanțare de 2.5 milioane euro, prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, și prevede, printre altele, înființarea a opt centre regionale pentru consilierea agresorilor în situații de violență domestică sau violență împotriva femeilor. În plus, se va elabora și o metodologie unitară și un set standardizat de instrumente la nivel național pentru lucrul cu agresorii și instruirea furnizorilor de servicii sociale asupra modului de lucru cu aceștia.