RENREN - Retea regionala de promovare a energiilor din surse regenerabile

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

04.11.2011

 

Comunicat de presa
RENREN - Reţea regională de promovare a energiilor din surse regenerabile
 
WORKSHOP NR 4 AFERENT PROIECTULUI, TIMISOARA, TIMIS, 7-9 NOIEMBRIE 2011
 
RENREN este rezultatul colaborării a 6 regiuni importante preocupate să aibă un rol în acţiunile legate de climatul global şi asigurarea resurselor de energie, şi care doresc să îmbunătăţească procesul de luare a deciziilor la nivel regional în vederea cultivării resurselor de energie regenerabilă (RES). Pentru aceasta s-a semnat o Cartă în Aprilie 2007. În vederea dezvoltării unui parteneriat de-a lungul Uniunii Europene şi a răspândirii beneficiilor proiectului RENREN, în 2008 s-a hotărât să fie cooptaţi noi membrii şi să se ceară finanţare prin programul INTERREG IVC pentru a coordona în mod optim schimburile de experienţă din cadrul RENREN.
 
Obiectivul general al RENREN este îmbunătăţirea politicilor regionale astfel încât structurile regionale existente să fie optimizate din punctul de vedere al stimulării şi îmbunătăţirii resurselor de energie regenerabilă (RES), şi în special
  • Să permită principalelor instituţii publice regionale din reţea să facă schimburi de experienţă;
  • Să stabilească relaţii de cooperare strategică în ce priveşte noi abordări, proiecte şi soluţii, şi astfel să permită transferul descoperirilor în cadrul politicilor regionale privind RES.
 
Parteneri din întreaga Europă sunt implicaţi în RENREN. Unele regiuni sunt mai avansate în domeniul folosirii resurselor regenerabile pentru energie, dar în alte regiuni folosirea resurselor regenerabile abia acum începe să câştige teren. RENREN va examina modul în care provocările variază in funcţie de poziţia regiunilor pe această traiectorie.
 
Proiectul va căuta condiţiile care ajută sau împiedică expansiunea folosirii resurselor regenerabile pentru energie, punând accent pe finanţare, planificare strategică, inovare şi locuri de muncă. Deoarece tehnologiile cheie dislocate în Europa sunt diverse, reţeaua va lua în considerare modul în care acestea se aplică pentru diferite familii tehnologice:
 
  • Eolian, energia oceanică a valurilor, hidroenergia
  • Geothermal, biomasa
  • Solar, fotovoltaic.
 
Landul german Schleswig-Holstein conduce activităţile reţelei, care sunt susţinute de programul INTERREG IVC. Între 2010 şi 2012, bugetul total este de 2.16 milioane €, cu 1.65 milioane € contribuţie UE.
 
 

Programul de Cooperare Interregională INTERREG IV C finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR),ajută regiunile Europei să lucreze împreună, să împărtăşească experienţă şi bune practice în domeniile inovării, economia cunoaşterii, mediu şi prevenirea riscurilor.  302 milioane de Euro sunt disponibili pentru finanţarea proiectelor şi pentru a ajuta factorii politici regionali decizionali să aibă acces la cunoştinţe şi potenţiale abordări ale problemelor din aceste domenii.
 
În perioada 7 – 9 Noiembrie 2011, 14 parteneri de proiect, din 12 tări, vor dezbate în jurul tematicii „Finanţare şi subvenţii” în domeniul resurselor regenerabile de energie. Evenimentul se va desfăşura la Timişoara, în organizarea ADETIM.
 
 
În cadrul proiectului, ADETIM reprezintă judeţul Timiş, în tentativa de a valorifica schimbul de experienţe propus prin proiect, prin:
 
  • Corelarea iniţiativelor şi actorilor principali din domeniul vizat, care există la nivel judeţean;
  • Agrearea şi aplicarea modelelor de bune practică identificate în cadrul parteneriatului extins al proiectului;
  • Promovarea de proiecte şi oportunităţi de utilizare a energiei regenerabile în judeţul Timiş.
 
În data de 7.11.2011, în intervalul 11:00 – 11:30, vă invităm să participaţi la o conferinţă de presă destinată promovării proiectului; conferinţa va avea loc la Hotel Timişoara, Str Marasesti nr.1-3, Sala Praga.

Date de contact: 
Bogdan MIhaescu
Project  Manager
ADETIM
Bvd. Revolutiei din 1989, nr. 17, 300034, Timisoara, Ro
Tel: + 40 256 494 131
Mobile: + 40 727 379678
Fax: + 40 256 494 596
E-mail: bogdan.mihaescu@adetim.ro,
Website:
www.adetim.ro