Președintele CJ a discutat cu Ambasadorul SUA despre deschiderea unei filiale AmCham în Timiș. Se dorește și o secție dedicată Revoluției din Timișoara în viitorul Muzeu al Victimelor Comunismului din Washington

Ultima actualizare: Florin Jurca, în data de 14.01.2021

14.01.2021

Prezent la Timișoara, Ambasadorul SUA în România, E.S. Adrian Zuckerman, a discutat cu președintele Consiliului Județean, Alin Nica, pe tema a două proiecte importante pe care șeful CJ le dorește implementate în Timiș.

În primul rând, președintele CJ Timiș i-a mulțumit E.S. pentru contribuțiile aduse întăririi parteneriatului strategic dintre cele două state, caracterizându-l drept cel mai apropiat ambasador de poporul român dintre toți ambasadorii SUA: „Consolidarea independenței energetice a României, proiectele din domeniul apărării și al combaterii corupției, dovedesc că Statele Unite ale Americii sunt principalul aliat al țării noastre. La nivelul Timișului, sprijinirea unor proiecte în domeniul protecției sociale, implicarea în inițiative precum Via Carpathia, activitatea Comisiei Fulbright sau promovarea parteneriatelor între universități din Timiș și din SUA sunt demersuri concrete care își vor arăta beneficiile pe termen lung.” Deși aflat la final de mandat, E.S. rămâne, în opinia președintelui CJ, un ambasador în SUA al doleanțele românilor.

 

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat importanța deschiderii unei filiale a Camerei de Comerț Româno-Americane AmCham la Timișoara, structură care ar dinamiza investițiile companiilor americane în zona de vest. Într-o altă ordine de idei, Alin Nica a solicitat sprijin din partea autorităților americane pentru ca viitorul Muzeul al Victimelor Comunismului din Washington sa aibă o secțiune dedicată Revoluției de la Timișoara. E.S. a salutat demersul, subliniind importanța celor întâmplate în `89 pentru drumul spre libertate și democrație al poporului român.

În contextul în care dl Adrian Zuckerman se află la final de mandat, președintele CJ i-a înmânat un cadou cu o simbolistică profundă pentru democrația timișeană și românească. Este vorba despre un tablou cu imaginea Pieței Unirii din Timișoara, realizat de pictorul Revoluției, Mihai Teodor Olteanu. Despre acesta se spune că „pictează și trăiește ca să continue idealurile tinerilor uciși, ale părinților lor, cărora nu poți să le vindeci pierderea, relativizând semnificațiile răsturnării dictaturii cu prețul sângelui”.