Premieră: CJ Timiș alocă 1,5 milioane lei pentru proiecte culturale online

Ultima actualizare: Florin Jurca, în data de 22.05.2020

22.05.2020

Contextul generat de epidemia cu noul coronavirus poate reprezenta o șansă de dezvoltare a unor noi oferte pe piața consumatorilor de cultură. Cu suficientă creativitate, publicul țintă poate fi accesat în online, stimulând astfel profesioniștii din domeniu și acoperind o nevoie tot mai mare a timișenilor pentru conținut cultural de calitate. Aceasta este și premisa de la care a plecat prima măsură anunțată de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, în cadrul programului său OcroTim, menit a revitaliza economia și mediul socio-cultural al județului.

„După cum știți, domeniul culturii a fost greu încercat în perioada pandemiei. Artiștii trebuie sprijiniți să treacă peste perioada dificilă în care ne aflăm. Împreună cu profesioniștii din domeniu am găsit o soluție pentru a susține cultura. Facem acest lucru în cadrul programului OcroTim, iar astăzi venim cu prima măsură concretă, prin care îi sprijinim, în mod special, pe artiștii independenți”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Întrucât manifestările care reunesc sute sau mii de oameni sunt momentan suspendate, s-a luat decizia concentrării atenției pe mediul online, susține Călin Dobra: „Alocăm 1,5 milioane lei, prin Agenda Culturală, pentru evenimente care se vor desfășura exclusiv în online. Procedura de depunere a proiectelor rămâne aceeași. E o premieră, iar măsura va fi votată în următoarea ședință de plen a aleșilor județeni. Suntem într-o perioadă în care cuvântul cheie trebuie să fie <<adaptare>>. Interzicerea evenimentelor i-a pus pe artiști la grea încercare, însă avem mulți timișeni creativi care cu siguranță vor putea creiona proiecte interesante.”

În total, pentru Agenda Culturală 2020 a CJ Timiș este prevăzută suma de 4.4 milioane lei. Primele proiecte care se vor putea depune vor fi cele online, după votul din plenul Consiliului Județean. În momentul în care situația epidemiologică o va permite, se va deschide și apelul pentru alte tipuri de acțiuni culturale.