Pozitia delegatie Romaniei la Comitetul Regiunilor cu privire la recentele evenimente din Italia

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

08.11.2007

Domnule preşedinte Michel Delebarre,
Domnilor preşedinţi ai delegaţiilor naţionale la Comitetul Regiunilor,
Dragi colegi, membri ai Comitetului Regiunilor,  

Ref. Reacţia delegaţiei României la Comitetul Regiunilor cu privire la evenimentele care au avut loc recent în Italia împotriva comunităţii româneşti
începând cu data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene, asumându-şi, pe deplin, drepturile şi obligaţiile rezultate din noul statut, de ţară membră UE. Ca efect direct a libertăţii de mişcare a persoanelor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Comunităţii, o parte semnificativă a forţei de muncă româneşti a decis să muncească în afara graniţelor României, în special în Italia şi Spania, cu respectarea prevederilor legislative din statele respective.

Recent, în Italia,  a avut loc un incident violent, datorat unui cetăţean român, incident care s-a soldat cu moartea doamnei Giovanna Reggiani, cetăţean italian.

în acest context, membrii delegaţiei României la Comitetul regiunilor, doresc să-şi exprime sincere regrete şi să transmită mesajul lor de adâncă compasiune pentru familia doamnei Reggiani şi comunităţii italiene în general.

Din nefericire, incidentul mai sus menţionat, a declanşat un val de reacţii ostile şi xenofobe, generalizate, în mod nejustificat, la nivelul întregii comunităţi de români din Italia: ameninţări la adresa misiunilor diplomatice române, organizarea de mitinguri antiromâneşti şi numeroase ameninţări cu violenţa la adresa cetăţenilor români. Mai mult, din cauza faptului că persoana acuzată de crima care a declanşat aceste evenimente, este de etnie rromă,  incidentele au luat şi forme rasiste.

Această atitudine a unor persoane şi, în mod cu totul regretabil, a unor înalţi oficiali italieni, a evoluat şi a dus la adoptarea unui decret, adoptat în regim de urgenţă de către Guvernul Italiei, decret care permite autorităţilor italiene să expulzeze persoanele indezirabile de pe teritoriul naţional.

Având în vedere cele de mai sus, delegaţia României la Comitetul Regiunilor, reiterându-şi compasiunea pentru familia victimei şi exprimându-şi respectul pentru dreptul la justiţie, doreşte să sublinieze următoarele:

  • Cetăţenii italieni şi români, cele două comunităţi şi state, deţin legături de prietenie şi de parteneriat foarte puternice, în toate domeniile, cu numeroase  beneficii pentru ambele părţi, legături datorate şi apartenenţei comune la aceeaşi familie latină şi europeană.
  • Faptele şi actele ilegale săvârşite de o persoană, indiferent pe teritoriul cărui stat se produc, trebuie să fie contracarate şi condamnate, exclusiv de şi prin autorităţile competente şi cu respectarea  principiului răspunderii personale şi directe a făptuitorului, fără a generaliza şi a provoca o reacţie adversă faţă de toţi membrii oneşti ai comunităţii respective;
  • Autorităţile competente trebuie să asigure accesul neîngrădit al cetăţenilor la drepturile fundamentale ale omului ş, la drepturile consfinţite prin legislaţia europeană fără a face diferenţe discriminatorii legate de statutul social, rasă, religie, sex sau naţionalitate;
  • Condamnă promovarea actelor şi faptelor xenofobe şi rasiste, care nu pot conduce decât la exacerbarea sentimentelor de ură şi la tensionarea relaţiilor dintre România şi Italia.

Susţinând, în continuare, prietenia sinceră şi parteneriatul existent între Italia şi România, reprezentanţii, autorităţilor locale şi regionale din România, la Comitetul Regiunilor propun:

  1. stabilirea urgentă a unui program bilateral, la nivel local, regional şi central, care să se ocupe de legăturile inter-relaţionale dintre comunităţile de români din Italia şi cetăţenii italieni, program susţinut financiar de guvernele celor două state şi completate prin fondurile UE;   
  2. o schimbare  profundă a politicilor referitoare la comunităţile de cetăţeni de etnie rromă, atât în Italia şi în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană, prin investiţii eficiente şi substanţiale în educaţie, în măsuri de incluziune socială şi acces neîngrădit la drepturile fundamentale ale omului.  

în consecinţă, Delegaţia României la Comitetul Regiunilor solicită adoptarea poziţii, de către Comitetul Regiunilor şi Delegaţia Italiei la Comitetul Regiunilor, în ceea ce priveşte faptele mai sus menţionate.

Noi credem într-o Uniune Europeană în care respectul faţă de fiecare individ şi faţă de comunităţile naţionale constituie o axă vitală din temelia construcţiei europene.

Cu stimă şi respect,

Constantin Ostaficiuc

Preşedintele Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor