O nouă destinație turistică, la doi pași de Timișoara. CJ Timiș valorifică situl arheologic de la Parța

Ultima actualizare: Florin Jurca, în data de 21.05.2020

21.05.2020

Consiliul Județean Timiș, în calitate de partener lider al proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, organizează, astăzi, 21 mai, conferința de lansare a proiectului care va pune un nou punct important pe harta turistică a Timișului. Este vorba despre valorificarea sanctuarului neolitic descoperit la Parța, în plan fiind și crearea unui muzeu în localitate. Finanțarea, cu o valoare de 665.303,61 euro, este asigurată prin Programul Interreg România-Republica Serbia.

                

Proiectul, cod eMS RORS 463, este derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. Consiliul Județean, în calitate de lider, va realiza o pagină web privind proiectul, cât și materiale informative și de promovare. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice adresate comunității locale și operatorilor turistici. Muzeul Național al Banatului, administrat de CJ Timiș, va contracta proiectarea, execuția și dotarea cu echipamente specifice a punctului muzeal de la Parța.

„Turismul poate fi o importantă axă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar cu puțină creativitate putem să creăm o ofertă bogată la nivelul județului, care să completeze, de exemplu, experiența celor care aleg să viziteze Timișoara. Am crescut mult ca județ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parța se alătură, de exemplu, demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Noua atracție turistică va suscita interes la nivel național, consideră managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș: „Acest proiect de valorificare a sanctuarului neolitic de la Parța este extrem de important pentru Muzeu. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un punct de atracție cultural și turistic extrem de important pentru întreaga țară, nu doar pentru noi, cei din Vest și datorită faptului că este foarte bine conservat și unic în lume.”

Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat de ambele părți ale graniței la târguri și către agențiile de turism.

Conferința de lansare se va desfășura online, LIVE, pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean și Muzeului Banatului, astăzi, 21 mai, de la ora 11.00.