Ministrul Finanțelor, în dialog cu investitorii din Timiș, la Consiliul Județean

Ultima actualizare: Florin Jurca, în data de 30.11.2020

30.11.2020

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, s-a întâlnit în această dimineață cu membri ai Consiliului Consultativ Economic al CJ Timiș și cu președintele instituției, Alin Nica.
 
Scopul întâlnirii a fost consultarea nemijlocită a oficialului guvernamental cu unii dintre cei mai mari investitori din județ. Florin Cîțu a abordat măsurile financiare impuse de criza sanitară, dar și modul în care va fi construit bugetul pentru anul viitor. În acest caz, oficialul a subliniat nevoia de predictibilitate, dar și de măsuri privind digitalizarea, care vor crește veniturile bugetare, dând ca exemplu introducerea facturilor electronice, inițiativă ce se estimează a aduce la buget un plus de 20 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ două procente din PIB.
 
  
 
Președintele CJ Timiș, Alin Nica, subliniază importanța dialogului dintre mediul economic privat și autoritățile publice, cât și angajamentul instituției de a deveni un partener proactiv în relația cu investitorii din județ: „Suntem hotărâți să intensificăm dialogul cu mediul privat, să identificăm împreună soluții la problemele cu care se confruntă. În plus, trebuie să găsim metode pentru a atinge adevăratul potențial economic al județului Timiș. E clar că suntem un exemplu de invidiat la nivel național, dar eu îmi doresc să ne comparăm cu regiuni din Europa Occidentală, să ridicăm nivelul indicatorilor de performanță. Revenind la acțiunea de astăzi, sunt convins că schimbul nemijlocit de idei între mediul privat și ministrul Finanțelor se va traduce pe termen mediu și lung în decizii guvernamentale care vor răspunde mai bine nevoilor investitorilor. Orice reglementare legală trebuie să aibă la bază consultarea continuă cu cei direct vizați, cu atât mai mult în acest context economic generat de criza sanitară.”
 
Investitorii prezenți au ridicat, printre altele, probleme privind acordarea de sprijin în promovarea culturilor de biomasă, dar și în ceea ce privește activitatea de cadastru și sistemul de licitații publice, în special scurtarea termenelor de atribuire. Au fost abordate și teme privind sistemul energetic național, poziția României privind salariul minim european, încurajarea companiilor care își plătesc la termen datoriile sau activitatea ANAF.
 
Consiliul Consultativ Economic, creat în jurul CJ Timiș, este un organism menit a facilita dialogul dintre administrația județeană și mediul de afaceri, pentru susținerea investițiilor private din Timiș, cât și identificarea de soluții la dificultățile cu care se confruntă companiile. Consiliul numără 17 membri, în cadrul acestuia fiind reprezentate organizații precum Clubul Economic German, Centrul de Afaceri Româno - Francez, Camera de Comerț Italiană, Uniunea Națională a Patronatelor cu Capital Privat din România sau Patronatul Național Român. De menționat este că în cadrul întâlnirii de astăzi cu ministrul Finanțelor, membrilor Consiliului Consultativ li s-au alăturat și alți oameni de afaceri din județ.