Discurs A.R.E "“ 07.11.2007

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

08.11.2007

în calitatea mea de Preşedinte, al Comisiei 2 din cadrul Adunării Generale a Regiunilor Europene, şi în virtutea situaţiei tensionate din Italia doresc sa-mi exprim compasiunea, faţă de familia d-nei Giovanna Regiani dar şi îngrijorarea cu privire la escaladarea evenimentelor legate de grava infracţiune, de care este acuzat un cetăţean român de etnie rromă.

Ca român, condamn orice încălcare a legii şi orice gest violent săvârşit de un cetăţean român pe teritoriul României, ca şi în afara ţării. De asemenea, condamn orice acte de violenţă îndreptate împotriva unor cetăţeni români, ca şi orice discursuri care incită la nerespectarea drepturilor civile ale oricărui cetăţean român, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene. Crimele sunt de neiertat, dar şi intoleranţa este umilitoare şi de neacceptat.

Relaţia dintre români şi italieni este cu totul alta şi consider că responsabilitatea de a menţine tradiţia bunei relaţii aparţine ambelor părţi: atât românilor, cât şi italienilor. Nu trebuie să ne judecăm reciproc în funcţie de gesturile extreme ale unor conaţionali.

Mă opun extremismului şi intoleranţei, indiferent împotriva căror grupuri sunt îndreptate, şi fac un apel către toate instituţiile responsabile pentru aplanarea acestei situaţii şi intrarea în normalitate. Doar cu calm şi cu moderaţie se pot rezolva lucrurile. Măsurile improvizate care induc teama şi trezesc ura, pot fi nedrepte şi pot avea efecte contrare celor sperate.

Comunităţile teritoriale din România, precum si guvernul roman îşi asumă pe deplin responsabilitatea faţă de îmbunătăţirea situaţiei rromilor din România şi combaterea discriminării, printr-un cadru legislativ şi instituţional dezvoltat special în acest scop. ( Implementarea Strategiei Naţionale pentru Rromi care este în competenţa principală a Agenţiei Naţionale pentru Rromi; România a adoptat în 2002 o lege pentru combaterea tuturor formelor de discriminare, a cărei aplicare se realizează în principal prin Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, organism independent sub control parlamentar)

în ceea ce priveşte percepţia rromilor la nivel european, aşa cum a subliniat şi premierul italian Romano Prodi, problema rromilor nu este numai problema internă a statelor pe al cărui teritoriu trăiesc membrii acestei etnii, ci o problemă europeană, întru-cât vizează un grup etnic răspândit în aproape toate ţările UE, grup estimat la circa 10 milioane de persoane. Ca atare politicile naţionale trebuie completate de politici europene şi adaptate prin politici regionale şi locale la nevoile şi situaţia particulară a fiecărei comunităţi locale. în acest proces, este important, totodată, şi responsabilizarea rromilor faţă de politicile publice care îi privesc la nivel local, naţional şi European. Această responsabilizare se poate asigura cel mai bine prin participarea rromilor în cadrul mecanismelor instituţionale şi decizionale şi nu prin excludere sau marginalizare.

In calitate de reprezentanti alesi ai comunitatilor teritoriale, trebuie sa ne implicăm activ în detensionarea situaţiei existente şi în prevenirea apariţiei altor asemenea situaţii prin dezvoltarea unor politici publice pentru incluziunea socială a rromilor, adaptate la situaţia şi nevoile specifice din fiecare regiune, prin formarea de parteneriate în scopul schimbului de bune practici şi modalităţi de abordare; etc.

în final fac un apel la solidarizarea tuturor autorităţilor locale şi regionale în sensul îndemnării populaţiei la calm, la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, la condamnarea extremismului, a discriminării şi intoleranţei indiferent de rasă, religie, sex, etnie, etc.

( în acest sens propun adoptarea unei declaraţii comune A.R.E. în vederea  susţinerii principiilor europene, a egalităţii de şanse şi condamnării discriminării şi intoleranţei faţă de cetăţenii români din Italia, în vederea detensionării situaţiei existente.)