COMUNICAT DE PRESA(II)

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

13.07.2005

Astăzi, în Sala Verde a CJT a avut loc seminarul de prezentare al proiectului care are ca scop organizarea de expoziţii şi conferinţe transfrontaliere şi pentru care Societatea de Utilitate Publică a DKMT a primit, din partea UE, în cadrul programului Phare CBC Ungaria-România, pe Fondul de Dezvoltare Economică Transfrontalieră, finanţare în valoare de 249.672 euro. în plus, Ministerul de Externe al Ungariei va aloca 180.000 de euro.

în debutul întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a precizat că este foarte important ca Societatea de Utilitate Publică să acceseze cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea de proiecte cu impact euroregional.

Obiectivele principale ale acestui proiect, care are o durată de 1 an de zile, sunt îmbunătăţirea capacităţii concurenţiale a întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţele Timiş, Arad, Bekes şi Csongrad şi dezvoltarea cooperării transfrontaliere a IMM-urilor, sectoarele vizate fiind agricultura, industria alimentară şi siguranţa alimentelor, politici de securitate, sănătate, turism, informatică.

De altfel, directorul executiv al Societăţii de Utilitate Publică, Csokasi Eszter, a subliniat că cele 5 expoziţii şi conferinţe organizate în cadrul acestui proiect, vor avea loc la Szeged, în perioada septembrie-decembrie 2005.

Grupul ţintă al expoziţiilor şi conferinţelor profesionale îl reprezintă IMM-urile române şi maghiare, specialiştii din domeniul economic, dar şi publicul larg, precum şi Euroregiunea Tri Rhena (Franţa-Germania-Elveţia), care este înfrăţită cu Euroregiunea DKMT.

Prin acest proiect se va realiza:

  • Transferul experienţei maghiare privind aderarea şi schimbul de informaţii între expozanţi privind efectele calităţii de membru al UE asupra economiei, şi în special a IMM-urilor
  • Organizarea a 5 expoziţii tematice de câte trei zile fiecare, a unor conferinţe de specialitate şi întâlniri ale oamenilor de afaceri
  • Dezvoltarea cooperării transfrontaliere româno-maghiare între actorii economici din regiune
  • Un transfer de informaţii şi experienţă atât către actorii economici, dar şi publicul larg interesat
  • Editarea unei publicaţii trilingve cu sinteza tematicilor conferinţelor de specialitate, precum şi a unui registru al firmelor participante