COMUNICAT DE PRESA(I)

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

15.07.2005

Sala Mare a Consiliului Judeţean Timiş a găzduit astăzi o întâlnire a membrilor echipei maghiare de la Inspectoratul de Protecţie Civilă din Csongrad, care au acţionat în zonele afectate de inundaţii din judeţul nostru, cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc şi vicepreşedintele Liviu Borha.

De asemenea, au fost prezenţi vicepreşedintele Adunării Generale Csongrad, Attila Marosvari, coordonatorul grupului de lucru de prevenire a dezastrelor în cadrul DKMT, Kaszas Mihaly subprefectul judeţului Timiş, Zoltan Marossy.

Autorităţile judeţene le-au mulţumit oaspeţilor maghiari pentru sprijinul acordat Timişului în perioada inundaţiilor. "Ajutorul concret al echipei maghiare a rezolvat, practic, o mare problemă în zona localităţii Otelec şi a comunei Uivar. Consider că a fost un exemplu de colaborare transfrontalieră", a precizat Constantin Ostaficiuc, care a prezentat şi stadiul acţiunilor de reconstrucţie din Timiş. "în prezent, 137 de case sunt în reconstrucţie, din fonduri ale Guvernului. Dacă iniţial 770 de case trebuiau reconstruite, numărul acestora a crescut, în condiţiile în care apa a mai deteriorat şi alte imobile. S-a început şi reconstrucţia clădirilor instituţiilor: primăriilor, şcolilor, dispensarelor, dar şi refacerea drumurilor".

Discuţia s-a concentrat pe măsurile care trebuie luate în continuare pentru a preveni astfel de situaţii. "Schimbarea de climă, prognozată, are ca rezultat înmulţirea unor evenimente de acest gen. Trebuie să ne axăm pe prevenţie, şi în cazul în care totuşi se produc calamităţi, trebuie să acţionăm pentru minimizarea efectelor", a mai spus Attila Marosvari.

în aceeaşi idee, preşedintele Constantin Ostaficiuc a precizat că există "o înţelegere între trei judeţe româneşti: Arad, Timiş şi Caraş-Severin să se acceseze fonduri ale Comunităţii Europene, fie pe programul Phare CBC pe relaţia cu Serbia, fie pe Interreg, cu Ungaria pentru constituirea unei echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă, de catastrofe, care să acţioneze nu numai în cele trei judeţe din România, ci în întreaga Euroregiune. Putem accesa până la 600.000 de euro".

în finalul întâlnirii, preşedintele CJT le-a decernat reprezentanţilor Inspectoratului de Protecţie Civilă Csongrad, pentru sprijinul acordat în perioada inundaţiilor, diplome ale judeţului Timiş.

Federaţia de Ciclism a Voivodinei şi Clubul "Tinet" din Skorenovac organizează în perioada 16-23 iulie, "Turul ciclist al DKMT". în cele 7 zile, cei 30 de ciclişti din Voivodina, cu vârsta cuprinsă între 17 şi 64 de ani vor străbate 500 de km, pe traseul Kovin-Timişoara-Arad- Szeged-Apatin-Backa Palanka-Novi Sad.

Cei 30 de ciclişti vor fi luni 18 iulie, la Timişoara, urmând ca la ora 9.00 să plece din faţa Palatului Administrativ, spre Arad.

Ca urmare acordului de parteneriat semnat între Timiş şi Rhone, o delegaţie din Lyon, formată din de 4 copii instituţionalizaţi şi 2 însoţitori ai IDEF (institut de protecţie a copilului) este prezentă în Timişoara, într-o tabără, alături de 6 elevi români.

Tabăra are loc în perioada 13-22 iulie, la Grupul Şcoar Silvic Timişotra. Directorul acestui Grup, Mariana Eftimie, care este şi consilier judeţean, a precizat că pentru aceşti copii se organizează excursii la Peştera Româneşti, Mănăstirea Radna, Surduc sau Cheia. "în organizarea şi pe cheltuiala unor instituţii franceze, va avea loc o tabără la Lyon pentru 22 de copii sinistraţi din Foeni", a mai spus Mariana Eftimie.

Astăzi, la sediul CJT, preşedintele Constantin Ostaficiuc a avut o întâlnire cu aceşti copii francezi şi români aflaţi în tabără, cărora le-a prezentat, pe scurt, câteva informaţii despre judeţul Timiş şi le-a precizat că speră că vor mai fi şi alte vizite pentru stabilirea de relaţii directe între şcoli şi elevi din Timiş şi Rhone.