Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
05.10.2005
Sala Verde a Palatului Administrativ a găzduit astăzi o întâlnire la care au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marius Popovici, directorul RA Aquatim, Ilie Vlaicu şi reprezentanţi ai primăriilor Buziaş, Deta, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Ciacova, Recaş şi Gătaia, întrevedere care a avut ca scop discutarea măsurilor necesare pentru înfiinţarea unui operator unic în activitatea de alimentare cu apă şi canalizare - epurare ape uzate.
Conform precizărilor făcute CJT-ului de către Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, în contextul integrării în Uniunea Europeană, România trebuie să se conformeze cu standardele europene de mediu atât în oraşele mari (care, în prezent, beneficiază de finanţare ISPA pentru modernizarea infrastructurii, dar şi pentru creşterea capacităţii instituţionale a operatorilor), cât şi în oraşele mici şi mijlocii.
Finanţarea se poate obţine doar pentru proiecte regionale/judeţene, care impun existenţa unui operator unic care trebuie să deservească cel puţin regiunea/judeţul care face obiectul propunerii de proiect.
Aşa cum s-a precizat în cadrul întâlnirii, până în prezent au fost emise hotărâri ale consiliilor locale Timişoara, Buziaş, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia şi Recaş, prin care s-a aprobat asocierea pentru reabilitarea, dezvoltarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare.
De asemenea, CL Sânnicolau Mare, în şedinţa ordinară din luna iulie şi-a exprimat acordul privind asocierea, urmând să adopte o hotărâre, iar Primăria Lugoj a comunicat că ar putea fi de acord cu proiectul de regionalizare a serviciilor de apă, după clarificarea şi detalierea condiţiilor de asociere.
Vicepreşedintele Marius Popovici a subliniat necesitatea constituirii cât mai urgent, a asociaţiei oraşelor şi municipiilor din Timiş şi a societăţii "“ operatorului unic.
De altfel, aşa cum a precizat directorul Aquatim, în 15 judeţe au fost înfiinţate astfel de asociaţii şi societăţi. Termenul până la care trebuie înregistrată asociaţia municipalităţilor şi oraşelor este ianuarie 2006, urmând ca pe parcursul anului viitor să se înfiinţeze societatea/operatorul regional.
Specialiştii Aquatim se vor deplasa în localităţile care se vor asocia pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, pentru discuţii cu primarii şi pentru oferirea de sprijin tehnic pentru realizarea studiilor necesare, în vederea accesării de fonduri.