Comunicat de presa din 30.03.2009

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

30.03.2009

Consiliul Judeţean Timiş

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

 

30 martie 2009

 

Reprezentantul CJT, Ernest Ilie, consilier la Serviciul urbanism şi amenajarea teritoriului, este prezent astăzi şi mâine în Limoges (Franţa) unde se desfăşoară o conferinţă a Adunării Regiunilor Europei pe tema iniţiativelor regionale în domeniul schimbărilor climatice.

Reprezentantul Consiliului Judeţean va prezenta proiectul SAFER (Servicii şi Aplicaţii pentru Reacţii în Situaţii de Urgenţă), la care instituţia administraţiei judeţene a fost invitată să participe în calitate de utilizator. Proiectul este în derulare începând din luna ianuarie şi a fost depus spre finanţare la Uniunea Europeană de către Infoterra GmbH Germania, componentă a grupului EADS.

Ca urmare a implementării SAFER, CJT va beneficia de următoarele servicii:

-         Analize privind riscul la inundaţii (hărţi post-inundaţii, hărţi de risc la inundaţii, hărţi de risc la inundaţii, incluzând distrugerile materiale cuantificate, sistem de informare privind inundaţiile)

-         Hărţi privind bunurile (hărţi topografice digitale sau hărţi de referinţă, incluzând identificarea şi caracteristicile zonelor urbane, distribuţia zonelor urbane şi a populaţiei, distribuţia bunurilor în valori monetare (euro/mp).

„Informaţiile obţinute sunt esenţiale atât în prevenirea inundaţiilor, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, dar şi în intervenţia propriu-zisă, imaginile fiind transmise din satelit, aproape în timp real (max. 6 ore)”, a precizat preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc.

 

În luna februarie au debutat lucrările la Pavilionul administrativ şi expoziţional pentru expoziţie permanentă de etnografie de la Muzeul Satului Bănăţean.

Această investiţie va permite în viitor înfiinţarea Muzeului Etnografic al Banatului, instituţie ce poate deveni un centru de cercetare şi valorificare ştiinţifică, inclusiv expoziţională a culturii populare şi spirituale a locuitorilor acestui ţinut (români, germani, maghiari, sârbi, cehi, slovaci, bulgari, etc.).

Totodată, realizarea acestui proiect va permite desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor specifice, implementarea unor programe şi proiecte culturale complexe, precum şi posibilitatea de a asigura programul anual de venituri proprii prin colaborări cu diverse firme şi instituţii în vederea creării la Muzeul Satului a principalului loc de agrement pentru localnici şi pentru turişti.

Investiţia are o valoare de circa 7,1 milionane lei noi, printre lucrările propuse înscriindu-se clădirea administrativă şi pavilionul expoziţional, branşament de apă rece la reţeaua magistrală de alimentare cu apă a municipiului Timişoara, instalaţii sanitare şi de incendiu, instalaţii interioare de încălzire, instalaţii de climatizare, instalaţii electrice şi un drum de acces în incintă.

Tot în derulare sunt şi lucrările de la Muzeul “Traian Vuia”, o investiţie de aproximativ 2,2 milioane lei noi.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, va primi în data de 1 aprilie vizita Ambasadorului Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Robin Barnett.

 

Serviciul de Audit al administraţiei judeţene, în vederea respectării periodicităţii de verificare conform prevederilor legale (respectiv auditarea fiecărei activităţi cel puţin o dată la 3 ani), a elaborat un plan strategic pentru 2009-2011, ca urmare a evaluării riscurilor asociate activităţilor inventariate. 

Planul de audit public intern pe anul 2009 cuprinde următoarele controale:

-                     în perioada 2 martie – 25 mai  la Serviciul Resurse Umane, Organizare, Salarizare, la care se urmăresc: stadiul de implementare a procedurilor operaţionale; gestiunea resurselor umane; organizarea structurilor organizatorice şi funcţionale pentru CJ Timiş şi instituţiile şi serviciile publice de sub autoritatea acestuia; fundamentarea cheltuielilor salariale şi stabilirea drepturilor salariale cuvenite personalului; calculul şi plata salariilor.

-                     în perioada 2 martie – 25 mai la Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş, la care se verifică: stadiul de elaborare şi implementare a procedurilor operaţionale; resurse umane, organizare, salarizare; achiziţii publice, reparaţii şi investiţii; administrarea patrimoniului; buget – venituri; financiar – contabilitate

-                     În perioada 26 mai – 31 august la Serviciul Logistică vor fi verificate următoarele aspecte:   stadiul de implementare a procedurilor operaţionale; stabilirea structurii şi nevoilor reale de asigurare materială a serviciilor precum şi dimensionarea corespunzătoare a resurselor financiare necesare, elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrările de reparaţii ale clădirii şi a mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar din dotare şi coordonarea activităţii de transport auto.

-                     În perioada 26 mai – 24 iulie şi între 20-31 august misiunea de audit la Serviciul Juridic şi Contencios va fi axată pe  stadiul de implementare a procedurilor operaţionale; organizarea, planificarea şi raportarea activităţii juridice;

-                     Între 1 august şi 4 decembrie, misiunea de audit la Spitalul Clinic Judeţean Timişoara pe teme legate de investiţii, reparaţii şi reflectarea acestora in evidenţa financiar- contabilă şi stadiul de implementare a procedurilor operaţionale

-                     În perioada 1 septembrie – 20 noiembrie, la Serviciul Relaţii Publice, la care se urmăresc elaborarea şi implementarea procedurilor operaţionale; relaţiile cu publicul, cu mass-media şi cu instituţiile din domenii precum cultură, educaţie, tineret, dar şi cu ONG-urile.

 

În 4 şi 5  aprilie sunt programate să se desfăşoare în cadrul fazei zonale a manifestării „Lada cu zestre a neamului”, noi concursuri la Giarmata, Pişchia şi Orţişoara, după cum urmează:

-         în 4 aprilie la Giarmata – gastronomie, port popular, recitatori în grai popular şi teatru

-         în 5 aprilie la Pişchia (obiceiuri folclorice, coregrafie şi dansuri) şi la Orţişoara (coruri şi grupuri vocale, solişti vocali şi solişti instrumentişti, orchestre şi tarafuri).