Comunicat de presa din 29.04.2008

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

29.04.2008

ConsiliulJudeţean Timiş

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

29 aprilie 2008

 

ConsiliulJudeţean Timiş sprijină activitatea consiliilor locale şi dezvoltarealocalităţilor timişene prin alocarea de fonduri destinate proiectelor de infrastructură."Am dorit să creăm un instrument clar de repartizare a acestor fonduri şi deaceea, în conformitate cu prevederile legale, am stabilit, prin plenul CJT,criterii de repartizare a cotei de 20% din sumele defalcate din unele venituriale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota de 22%din impozitul pe venit. Aceşti bani au fost alocaţi anual, în mai multetranşe", a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, ConstantinOstaficiuc.

Sumaalocată consiliilor locale în 2007 a fost de 27.481.000 lei.

"Criteriilede repartizare au fost discutate iniţial în comisiile de specialitate aleadministraţiei judeţene şi ulterior prezentate plenului CJT pentru aprobare. Amconsiderat prioritare proiectele de infrastructură: apă-canalizare, drumuri,alimentare cu gaz. De asemenea, la selectarea proiectelor, au fost luate înconsiderare şi alte aspecte: existenţa documentaţiilor necesare, alte surse definanţare de care beneficiau respectivele localităţi,", a subliniat ConstantinOstaficiuc.

La mijlocul luniimartie a debutat cea de-a doua ediţie a manifestării "Lada cu zestre" "“ concursde muzică folclorică, expoziţii de artă populară (icoane pe sticlă, meşteşuguritradiţionale, dansuri populare, solişti dansatori, ansambluri tematice: creaţiefolclorică, dansuri şi obiceiuri tradiţionale, etc.).

Desfăşurarea înpremieră anul trecut a manifestării "Lada cu zestre a neamului" a fost un bunprilej de valorificare şi conservare a creaţiei populare autentice.

"De aceea, am decissă continuăm organizarea acestei manifestări, care în acest an este structuratăpe următoarele genuri artistice: coregrafie (dansuri populare, soliştidansatori, ansambluri tematice: creaţie folclorică, dansuri şi obiceiuritradiţionale, ansambluri de cântece şi dansuri), formaţii muzicale (orchestrepopulare, tarafuri, grupuri de instrumentişti, solişti instrumentişti, soliştivocali), formaţii corale, proză sau poezie în grai popular şi altele", asubliniat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

Festivalul esteorganizat de CJT, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, în parteneriatcu Mitropolia Banatului şi Inspectoratul Şcolar Timiş.

"Lada cu zestre s-aderulat, până în prezent în 5 centre de comună: Comloşu Mare Dudeştii Vechi,Şandra, Uivar şi Foeni. La faza zonală a concursului, care va debuta în 14septembrie, s-au calificat deocamdată 61 de formaţii, interpreţi sau creatoripopulari", a mai spus preşedintele Constantin Ostaficiuc.