Comunicat de presa din 26.11.2008

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

26.11.2008

ConsiliulJudeţean Timiş

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

26 noiembrie 2008

 

Astăzi, de ora 12.00, înSala Mare a Palatului Administrativ se desfăşoară conferinţa de încheiere aproiectului "CentruRegional şi Transfrontalier de Prevenire şi Intervenţie în caz de Inundaţii".

Proiectul a fostfinanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Phare 2004 CooperareTransfrontalieră România"“Ungaria şi are o valoare totală de 850.000 euro.

Partenerii Consiliului Judeţean Timiş în acest proiect suntSocietatea de Utilitate Publică "Agenţia de Dezvoltare Euroregională Dunăre "“Criş "“ Mureş-Tisa", Consiliul Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Bihor, DirecţiaApelor Banat Timişoara şi  DirecţiaApelor Crişuri Oradea.

Principaleleactivităţi şi  rezultatele obţinute prinimplementarea  proiectului:

v                            Reabilitarea infrastructuriisediului "Centrului Regional şiTransfrontalier de Prevenire şi Intervenţie în caz de Inundaţii"

SediulCentrului a fost reabilitat şi amenajat pe un amplasament (proprietate aConsiliului Judeţean Timiş), situat la 2 km de municipiului Timişoara,  pe parteadreaptă a DJ 595. în urma execuţiei lucrărilor de reabilitare, au rezultat:spaţii corespunzătoare pentru birourile destinate activităţilor tehnice şiadministrative, spaţii de garare pentru vehicule specializate, spaţii dedepozitare pentru dotări şi echipamente specifice intervenţiilor în caz deinundaţii, utilităţile necesare şicăile de acces.

v                            Achiziţionarea de mijloace deintervenţie, utilaje, echipamente

în vedereafuncţionării Centrului au fost achiziţionate următoarele utilaje şi echipamentede intervenţie în caz de inundaţii: 1 autoturism de teren, 2 autocamioane de transport persoaneşi echipamente, o autocisternă pentru transportul apei potabile, 4 bărci cumotor din fibră de sticlă şi 2 bărci cu motor gonflabile, o motopompă de1.000-1.100 mc/h cu ponton plutitor, 2 motopompe cuplate la un motor de1.800-2.400 mc/h cu ponton plutitor, 3 motopompe de 1.000 l/min, 3 motopompe de1.400 l/min şi 5 motopompe de 900 l/min, un sistem de colectare a substanţelorpoluante, echipamente radio cu staţii mobile portabile şi fixe, semnalizări şitelecomunicaţii, sistem de monitorizare şi supraveghere video, 2 echipamente descafandru, costume impermeabile, cizme cauciuc, colaci şi veste de salvare,etc.

v                            Convenirea, între parteneri, aprocedurilor de cooperare transfrontalieră şi regională de prevenire şiintervenţie la inundaţii.

în cadrulproiectului a fost elaborata lucrarea "Proceduri de cooperare transfrontalierăşi regională pentru situaţii de urgentă la inundaţii". Procedurile  specifice de cooperare şi de acţiune însituaţii de inundaţii, calamităţi au fost aprobate de către consiliile judeţenepartenere de proiect.

v                            Organizarea instituţională şiimplementarea structurii organizatorice a Centrului.

Princooperare, partenerii au convenit asupra organizării instituţionale aCentrului, respectiv asupra cadrului juridic de operaţionalizare şi aregulamentului de funcţionare al acestuia.

v                            Perfecţionarea profesională a unorformatori români pentru activităţi specifice de cooperare regională şitransfrontalieră în domeniul intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă.

Au fostinstruite 20 de persoane din cele trei judeţe partenere româneşti, de cătreDirecţia Judeţeană Csongrad de Protecţie împotriva Catastrofelor -colaboratorul partenerului transfrontalier, Societatea de Utilitate Publică aEuroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, pentru a instrui la rândul lor responsabiliipentru situaţii de urgenţă din administraţiile publice locale şi voluntariipentru intervenţii.

v                            Promovarea Centrului Regional şiTransfrontalier de Prevenire şi Intervenţie în caz de Inundaţii.

Rezultateleproiectului au fost diseminate prin distribuirea materialelor de promovare încadrul unor evenimente publice organizate în cele patru judeţe partenere. S-audistribuit pliante, broşuri, CD-uri de prezentare, au fost organizateconferinţe şi au fost transmise comunicate de presă.

Vă reamintesc că mâine, de la ora 10.00, va avealoc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş.

 

Jana Lavrits

Purtător de cuvânt