Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
23.02.2009
Consiliul Judeţean Timiş
COMUNICAT DE PRESĂ
23 februarie 2009
Recent s-a finalizat procedura de licitaţie aferentă serviciilor de proiectare pentru restaurarea şi refuncţionalizarea Castelului Huniade al Muzeului Banatului Timişoara. Câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată asociaţia formată din SC MATRIX EURO DESIGN SRL din Lugoj şi Universitatea Politehnică Timişoara (Facultatea de Arhitectură).
Valoarea proiectării (Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic şi Detalii de Execuţie) este de 164.000 euro (fără TVA). Finanţarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, prin programul multianual de asistenţă tehnică pentru sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale în pregătirea tehnică a proiectelor de investiţii publice finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Proiectarea vizează în principal punerea în valoare a stilisticii medievale a Castelului, rezolvarea din punct de vedere funcţional şi arhitectural a faţadelor în concordanţă cu principiile conservării şi restaurării monumentelor istorice, amenajarea curţii interioare, propuneri de remediere a unor degradări arhitecturale, reamenajarea spaţiilor şi adaptarea funcţiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al clădirii castel, instalaţii interioare, etc.
La invitaţia autorităţilor landului austriac Niederösterreich, o a doua delegaţie formată din vicepreşedinţii CJT, Adam Crăciunescu şi Liviu Borha şi din 30 de primari ai localităţilor timişene va fi prezentă în perioada 26-28 februarie în Austria, pentru un schimb de experienţă cu autorităţile locale din respectivul land.
Cu acest prilej, vor avea loc întrevederi cu oficialităţile din Niederösterreich şi şedinţe de lucru cu primari.
O primă delegaţie de edili locali din Timiş a fost într-o vizită de lucru în Niederösterreich în luna noiembrie 2008.
Şi în această dimineaţă, societăţile comerciale cu care Consiliul Judeţean Timiş are contracte pentru activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului pe drumurile judeţene, au acţionat cu utilajele din dotare şi materiale antiderapante.
Astfel, firmele TECHNOCER SRL şi COMPACT PRODUCT SRL au acţionat cu 192 tone de material antiderapant.
Acţionările s-au desfăşurat pe toate următoarele zone:
Zona 4 - Jebel, Sacoşu Turcesc, Tormac, Gătaia, Jamu Mare (37 tone de material antiderapant)
Zona 5 - Moşniţa Nouă, Buziaş, Darova, Ştiuca (18 tone de material antiderapant)
Zona 6: Coştei, Bara, Secaş, Brestovăţ, Ohaba Română (51 tone de material antiderapant)
Zona 7: Criciova, Bârna, Traian Vuia, Sudriaş (53 tone de material antiderapant)
Zona 8: Făget, Fârdea, Tomeşti, Pietroasa (33 tone de material antiderapant).