Comunicat de presa din 04.05.2009

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

04.05.2009

 

Consiliul Judeţean Timiş

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

4 mai 2009

În perioada 5-7 mai va fi prezentă în Timişoara o delegaţie a judeţului german Rosenheim, condusă de noul preşedinte Josef Neiderhell şi formată din consilieri judeţeni şi primari. În programul delegaţiei germane din 6 mai sunt cuprinse:

-                     9.30 – vizitarea Spitalului de copii “L. Ţurcanu”

-                     10.00 – întrevederea preşedintelui Josef Neiderhell cu şeful Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Cei doi preşedinţi vor face, de la ora 10.45, în Sala Verde a CJT, o declaraţie de presă.

-                     11.00 plecare spre Voiteg, unde vor vizita Şcoala agricolă

-                     16.00 – vizitarea societăţii comerciale Kathrein Romania SRL.

Joi, 7 mai, delegaţia din Rosenheim va fi prezentă la Recaş, iar după-amiaza la construcţia hidrotehnică dintre râurile Bega şi Timiş, de la Coştei şi Topolovăţu Mare.

Între CJ Rosenheim şi Consiliul Judeţean Timiş există tradiţionale relaţii de colaborare, iar în iulie 2002 a fost semnat şi un acord de parteneriat, care vizează realizarea, unor proiecte comune care să contribuie la cooperare în următoarele domenii:  administrativ, prin promovarea schimburilor de experienţă în rândul funcţionarilor şi al consilierilor locali, pentru crearea unui cadru stabil de colaborare; economic, prin promovarea unor acţiuni de colaborare şi parteneriat, precum şi prin sprijinirea schimburilor de know-how între firmele din judeţele Rosenheim şi Timiş; universitar, pe teme ştiinţifice şi de cercetare, în special prin acorduri între instituţii de învăţământ superior, stagii, schimburi de experienţă, conferinţe, colaborări între specialişti; tineret şi sport, prin promovarea schimburilor de elevi şi de tineri şi prin colaborări între şcoli; cultural şi social, prin facilitarea unor programe de schimburi culturale între cele două colectivităţi şi a colaborării cu organizaţiile şvabilor bănăţeni, pentru păstrarea unor obiceiuri şi tradiţii ale minorităţii germane în judeţul Timiş, precum şi prin susţinerea unor activităţi în domeniul protecţiei copilului.

 

 

Ca în fiecare an, Consiliul Judeţean Timiş cofinanţează, prin „Agenda manifestărilor cultural-sportive şi de tineret”, organizarea de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei de 9 mai.

Astfel, la Muzeul Satului Bănăţean - Pădurea Verde vor avea loc următoarele acţiuni: premierea concursului de creaţie plastică „Europa la şcoală”; standuri de prezentare a unor ţări membre şi nemembre ale Uniunii Europene, între orele 11.30-14.00, spectacol susţinut de ansambluri folclorice din Timiş, Ansamblul folcloric al Palatului Copiilor Timişoara-Hora Timişului, grupul de muzică uşoară Flores şi grupul de dans modern Torent al Palatului Copiilor;  întreceri sportive; „Crosul Zilei Europei”.

 

 

La Muzeul Satului Bănăţean sunt în derulare lucrările la Pavilionul administrativ şi expoziţional pentru expoziţie permanentă de etnografie, investiţia  fiind în prezent în stadiul de turnare a fundaţiei.

Proiectul, care a început în luna februarie, va permite în viitor înfiinţarea Muzeului Etnografic al Banatului, instituţie ce poate deveni un centru de cercetare şi valorificare ştiinţifică, inclusiv expoziţională a culturii populare şi spirituale a locuitorilor acestui ţinut (români, germani, maghiari, sârbi, cehi, slovaci, bulgari, etc.).

Totodată, realizarea acestui proiect va permite desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor specifice, implementarea unor programe şi proiecte culturale complexe, precum şi posibilitatea de a asigura programul anual de venituri proprii prin colaborări cu diverse firme şi instituţii în vederea creării la Muzeul Satului a principalului loc de agrement pentru localnici şi pentru turişti.

Investiţia are o valoare de circa 7,1 milionane lei noi, printre lucrările propuse înscriindu-se clădirea administrativă şi pavilionul expoziţional, branşament de apă rece la reţeaua magistrală de alimentare cu apă a municipiului Timişoara, instalaţii sanitare şi de incendiu, instalaţii interioare de încălzire, instalaţii de climatizare, instalaţii electrice şi un drum de acces în incintă.