COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

30.03.2007

în perioada 29-30 martie, la Pecs, în Ungaria s-a desfăşurat sesiunea plenară a Comisiei pentru Coeziune Socială, Politici Sociale şi Sănătate Publică a Adunării Regiunilor Europene şi seminarul intitulat "Integrarea minorităţilor etnice: implicarea regiunilor", la care a participat şi Constantin Ostaficiuc, în calitate de vicepreşedinte ARE şi de preşedinte al respectivei Comisii.

în cadrul seminarului şi al sesiunii plenare au fost dezbătute tematici legate de serviciile sociale şi de sănătate din Europa, incluziunea socială a minorităţilor etnice şi rolul regiunilor, strategii împotriva excluderii sociale, oportunităţi egale pentru cetăţeni, etc.

 La  finalul şedinţei fost adoptat un proiect de declaraţie privind integrarea minorităţilor etnice.

"Regiunile membre ARE au convingerea că integrarea completă a minorităţilor etnice nu poate fi realizată decât prin implementarea unor strategii coerente, care să aibă la bază iniţiative din domenii diferite, de la politica socială şi de ocupare a forţei de muncă până la cultură şi educaţie", se precizează în declaraţia adoptată astăzi.

Totodată, reprezentanţii regiunilor membre ARE au susţinut: implementarea de strategii pentru şanse egale, sprijinirea dezvoltării societăţii civile, importanţa promovării diversităţii, oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, independent de apartenenţa etnică, etc.

De asemenea, ARE va solicita Comisiei Europene să creeze un birou în cadrul unui Directorat General, care să se ocupe exclusiv de problematica minorităţilor etnice şi care să dezvolte programe care să vizeze integrarea socială a acestora. 

S-a mai stabilit susţinerea iniţiativei judeţului Baranya ca, în colaborare cu diferite instituţii ale UE, să se creeze Reţeaua Europeană împotriva Segregării şi Excluderii Sociale.