Comunicat de presa (3) din 24.04.2009

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

24.04.2009

Consiliul Judeţean Timiş


COMUNICAT DE PRESĂ

-3-
 
 

24 aprilie 2009

Finanţare pentru Centura Nord-Vest de ocolire a oraşului Buziaş 

 În 27 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Festivă a Muzeului Banatului Timişoara va avea loc semnarea contractului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru „Centura Nord-Vest de ocolire a oraşului Buziaş, L=4,3 km”. SEmnarea contractului de finanţare va fi făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi de directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională - Regiunea Vest, Sorin Maxim.

 

Tabăra de sculptură „La Castel”

 (27 aprilie – 11 mai 2009) 

Luni, 27 aprilie, la ora 11.15 va avea loc deschiderea oficială a taberei de sculptură, în  Parcul din spatele Castelului Huniazilor, Timişoara.

            Proiectul, iniţiat de Muzeul de Artă Timişoara şi susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, SC Costructim SA, SC Egeria SRL, SC Armanos şi Fundaţia Triade îşi propune să anime prin artă câte un loc aparent fără viaţă din oraşul nostru.

Mottoul „Arta iese în stradă!” este motivat de intenţia organizatorilor de a prezenta valorile artistice publicului larg, nespecializat, oamenilor care nu aleg să intre în muzee pentru a contempla o operă de artă.

Proiectul, care se doreşte a avea continuitate în timp, debutează anul acesta cu o tabără de sculptură în lemn, organizată în spaţiul din imediata apropiere a Palatului Huniade, un loc care, deşi situat în centrul Timişoarei, păstrează o anumită serenitate şi linişte.

Participanţi la prima ediţie a proiectului sunt 6 sculptori români care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Max Dumitraş, din Sângeorz, Ion Zărnescu, din Bacău, Ilarion Voinea din Cluj, Vlad Aurel, din Bucureşti şi timişoreanul Ştefan Călărăşanu. Cei cinci artişti vor lucra în aer liber, în spaţiul sus-amintit, sub privirile trecătorilor. Insolită nu este doar locaţia taberei, ci şi ideea de a folosi lemn exotic, adus tocmai din pădurile amazoniene, material pe care sculptorii sunt nerăbdători să-l modeleze.

Şi pentru ca tabăra organizată între 27 aprilie şi 11 mai a.c. să fie încadrată într-un concept mai larg care urmăreşte promovarea artei în Timişoara, se vor organiza şi alte activităţi legate de eveniment: dezbateri tematice, la Muzeul de Artă, cu artişti despre artişti, conceperea unui web-site cu camere live din locul desfăşurării, realizarea unui catalog al Taberei de sculpură (cu implicarea Fundaţiei Jecza), implicarea studenţilor  Facultăţii de Arhitectură pentru realizarea de mobilier urban neconvenţional în spaţiul taberei, degustări de vin şi altele.

La finalul taberei, lucrările vor fi prezentate publicului şi vor rămâne o perioadă în spaţiul de lângă Palatul Huniade, pentru a putea fi contemplate şi admirate de timişoreni.