Comunicat de presa

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

29.11.2010


Fie că sunt numite „etnobotanice”, „spice”, „substanţe cu efect halucinogen şi euforic”, noile substanţe cu efect psihoactiv au devenit o realitate îngrijorătoare în rândul adolescenţilor şi tinerilor din România, cu implicaţii considerabile în plan social şi în domeniul sănătăţii la nivelul generaţiei tinere. Implicaţiile pe termen lung şi posibilitatea conectării dintre consumul de substanţe noi psihoactive, neplasate încă sub control naţional, şi comportamentul infracţional, precum şi tranziţia de la consum problematic de droguri ilicite la consum de substanţe cu efecte necunoscute, potenţial fatale, transformă consumul acestui tip de substanţe într-o problemă de maxim interes, la momentul actual. În acest context, măsurile coerente de prevenire pot fi unicele instrumente capabile să producă rezultate eficiente pe termen lung. În plus, plasarea acestor măsuri într-un context evaluativ, bazat pe diagnoze locale, conferă eforturilor preventive fundamentul solid atât de necesar eficienţei.
Informaţiile privind efectele asupra sănătăţii publice sunt foarte limitate, explicaţia fiind că noile produse ce conţin substanţe cu proprietăţi psihoactive sunt apărute relativ recent pe piaţa de desfacere, perioadă insuficientă pentru realizarea unor studii.
De aceea, Consiliul Judeţean Timiş, cu consultarea structurilor specializate ale statului, organizează joi, 2 decembrie 2010, de la ora 10, în Sala de Consiliu, o întâlnire consultativă în vederea semnării unui memorandum care să stea la baza unui proiect de hotărâre al C.J.Timiş, cu scopul identificării soluţiilor pentru stopareasau limitarea efectelor negative ale acestui fenomen.
Limitarea locurilor de amplasare a magazinelor tip „spice shop”, controlul concertat al activităţilor comerciale desfăşurate de către organele abilitate ale statului, cu privire la impunerea unor condiţii stricte de punere pe piaţă a acestor produse, reprezintă măsuri concrete care pot conduce la soluţii realiste faţă de situaţia cu care ne confruntăm.
 
Florin Răvăşilă, consilier judeţean
Iniţiator proiect