COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

24.03.2005

Astazi, presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a avut o întrevedere cu Lisa M Heilbronn - consulul Statelor Unite ale Americii la Cluj-Napoca, Sean Timmins - specialist în domeniul economic al Departamentului Comercial de la Washington si Robert Balázs - reprezentant al Biroului Comercial al Consulatului SUA de la Cluj-Napoca.

Primul subiect al întâlnirii l-a constituit nivelul investitiilor straine din judetul Timis, fiind mentionate firmele cu capital german, italian, francez si american prezente în aceasta zona. "Pozitia geografica, mentalitatea oamenilor si existenta unui mediu universitar puternic în Timisoara, au condus la existenta investitiilor straine. Nivelul acestora este mare, dar nu suficient. Din punctul meu de vedere, obligatia administratiei locale este sa dezvolte infrastructura necesara, nu doar rutiera, ci si sa rezolve problemele legate de protectia mediului, alimentare cu apa sau canalizare", a subliniat presedintele CJT.

Referitor la infrastructura rutiera, Constantin Ostaficiuc, a mentionat faptul ca CJT are în proprietate circa 1150 km de drumuri judetene, pentru reabilitarea carora, dintr-un calcul estimativ, ar fi necesari 250 de milioane de euro. Aceasta necesitate a facut ca CJT sa depuna, pe programul Phare 2004-2006, sase proiecte de reabilitare a drumurilor judetene.

Unul dintre proiectele de care au fost interesati membrii delagatiei a fost "Protectia mediului în zona lacului Surduc - reabilitarea infrastructurii rurale si introducerea zonei în circuitul turistic international", pentru care, din fonduri ale Comunitatii Europene urmeaza sa se dezvolte componenta de protectie a mediului si infrastructura aferenta.

"Ideea noastra este, ca ulterior, sa intram într -un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea turistica. De altfel, am marit conceptul, incluzând întreaga zona de nord-est a judetului, care se preteaza turismului de week-end si activitatilor de agrement", a mentionat Ostaficiuc.

Lisa M Heilbronn, consulul Statelor Unite ale Americii la Cluj-Napoca a mai fost interesata de centrul universitar Timisoara, situatia privatizarilor din Timis si oferta Parcului Tehnologic si Industrial al Consiliului Judetean.

Seful Serviciului Relatii Publice, Razvan Hrenoschi, a fost ieri la Primaria localitatii Boldur, unde s-a organizat concurs pentru ocuparea postului de bibliotecar, care, de altfel, va avea si atributii de referent pe probleme de cultura.

Sunt progra mate sa se desfasoare astfel de concursuri si la primariile Remetea Mare (25 martie), Manastur (1 aprilie) si Ghilad (20 aprilie).

Directorul economic, Dan Cionvica, va participa mâine, la Bucuresti, la o dezbatere cu tema "Echilibrarea bugetelor locale, componenta esentiala privind elaborarea unor politici eficiente privind administratia publica în România", organizata de Institutul pentru Politici Publice, care a realizat o analiza a masurilor care se impun a fi adoptate în domeniul echilibrarii bugetelor locale.

Se intentioneaza si abordarea problemei transferului de responsabilitati catre administratia publica locala, în vederea realizarii unui echilibru între resursele si necesitatile din plan local.

La dezbatere sunt invitati sa participe experti în domeniu din cadrul administratiei publice centrale si locale, parlamentari si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.