COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

24.02.2005

Liderul CJT, Constantin Ostaficiuc a avut ieri, la Szeged, o întrevedere cu presedintele Adunarii Generale Csongrad, Frank Joseph, în cadrul careia s-au dezbatut aspecte legate de cooperarea bilaterala, inclusiv în domeniul sanatatii, surselor de energie alternativa, protectia mediului, siguranta si calitatea alimentelor si colaborarea în cadrul programelor de cooperare transfrontaliera.

Astfel, s-a convenit constituirea unui grup de lucru, din care sa faca parte reprezentanti ai ADETIM si al Biroului strategic al Adunarii Generale Csongrad si care sa aiba ca scop gestionarea programului Phare CBC/Interreg IIIA, fiecare parte urmând sa întocmeasca liste cu proiectele prioritare, liste supuse apoi unei dezbateri comune.

în domeniul sanatatii, cei doi presedinti au discutat despre realizarea unei strategii care sa permita accesul, de o parte si alta a granitei, catre serviciile medicale.

Ca surse alternative de energie, s-au amintit apele geotermale si energia eoliana - variante viabile în ambele judete si, de asemenea, domenii promovate de catre Uniunea Europeana si pentru care exista programe de finantare externa. Aceasta, în conditiile în care resursele traditionale de energie sunt limitate.

Concret, s-a decis promovarea în oglinda a proiectelor de reabilitare a statiunilor Lovrin si Mako pentru dezvoltarea si îmbunatatirea serviciilor balneare.

O alta tema dezbatuta a fost siguranta alimentelor, în Csongrad, la Szentes, existând un centru de inovare în domeniul agricol în cadrul careia functioneaza si un laborator de atestare a calitatii alimentelor. Pe aceasta tema, în toamna acestui an, la Szeged va fi organizata o conferinta internationala la Szeged, la care vor participa si reprezentanti ai CJT, pentru stabilirea unei colaborari.

în cadrul cooperarii bilaterale, s-a stabilit ca un grup de 6-7 functionari din CJ Timis sa participe la un schimb de experienta la Adunarea Generala Csongrad - consiliu care functioneaza în conformitate cu legislatia europeana. Detaliile acestui schimb de experienta vor fi stabilite în perioada urmatoare.

De asemenea, vor continua întâlnirile trimestriale ale comisiilor de relatii externe ale celor 2 consilii.

La începutul lunii aprilie, presedintele Adunarii Generale Csongrad va efectua o vizita la Timisoara.