COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

23.06.2005

La sediul CJT a avut loc astăzi, în prezenţa secretarului de stat, Ioan Andreica, o întâlnire pe tema reconstrucţiei, la care au participat preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc şi vicepreşedintele Marius Popovici, prefectul şi subprefectul judeţului Timiş, primarii localităţilor afectate de inundaţii, reprezentanţi ai Direcţiei de Urbanism a administraţiei judeţene şi ai ANL Timiş.

în cadrul întâlnirii, s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale privind predarea amplasamentelor către constructori şi s-a subliniat necesitatea urgentării lucrărilor de demolare, în cazul caselor care au avizul experţilor tehnici. Astfel, au fost predate următoarele amplasamente: 9 la Gătaia, 10 la Sculea, 12 la Birda (din care 6 Mănăstire şi 6 Sângeorge), 5 la Denta, 5 la Chevereşu Mare (satele Chevereşu Mare şi Dragşina), 9 la Uivar (sat Otelec), 20 la Foeni şi 9 la Giulvăz (sat Crai Nou).

"La nivelul MTCT au fost avizate 8 proiecte, 3 pe zidărie, 2 pe structură din lemn şi 3 pe structură metalică. în urma licitaţiei de execuţie, cu cei 32 de constructori calificaţi, au rezultat 15 firme câştigătoare pe proiecte din zidărie şi 2 societăţi, pe proiecte cu structură din lemn. Pentru început au fost demarate lucrările pe proiectele întocmite de SC DITO din Bucureşti. Aceasta, pentru că un număr mai mare de constructori au fost desemnaţi câştigători pe aceste proiecte. De asemenea, proiectul realizat de DITO presupune un cost per locuinţă cu câteva procente mai mic decât în cazul altor proiecte", a precizat secretarul de stat.

Tot Ioan Andreica a subliniat că începând de săptămâna viitoare, pe măsură ce se eliberează alte locaţii, vor începe lucrările pe alte proiecte, importantă fiind respectarea, cu stricteţe a normelor tehnice şi a dimensiunilor caselor, stabilite prin proiecte.

S-a convenit să se permită adaptarea proiectelor la situaţia din teren, respectânduse suprafeţele utile construite şi, de asemenea, s-a discutat problema corelării numărului de camere cu numărul membrilor din familie/familii.

Primarii au precizat faptul că situaţiile deosebite, particulare vor fi discutate în şedinţele consiliilor locale, care vor adopta hotărâri, care vor fi ulterior prezentate administraţiei judeţene şi MTCT pentru găsirea unor soluţii.

Având în vedere faptul că comunele Uivar şi Foeni au cantităţi foarte mari de moloz care trebuie îndepărtat de pe amplasamente, primăriile acestor localităţi sunt în faza de contractare a noi prestatori pentru creşterea ritmului. în plus, vor primi ajutoare (în forţă de muncă) pentru eliberarea terenurilor.

Un alt subiect al întâlnirii l-a constituit necesitatea realizării unor lucrări de reparaţii la drumurile din interiorul comunelor.

Referitor la casele care necesită doar consolidări, secretarul de stat a precizat că "s-au contractat deja expertizările acestor case şi, după caz, de întocmire a proiectelor de consolidare şi, eşalonat, pe măsura finalizării proiectelor, vor fi negociate lucrările în cauză".