Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
23.01.2006
în această săptămână reîncep şedinţele comisiilor de specialitate ale administraţiei judeţene pentru analizarea proiectelor de hotărâri, legate, în principal, de bugetul propriu din acest an şi de rectificarea bugetară pe 2005, proiecte care vor fi supuse plenului din 31 ianuarie.
Astfel, astăzi au loc şedinţele a trei dintre comisiile de specialitate ale administraţiei judeţene. De la ora 13.00 se întrunesc în şedinţă consilierii judeţeni din Comisia pentru relaţii şi cooperare interregională, care vor analiza referatele şi proiectele de hotărâre privind aderarea CJ Timiş la reţeaua SIGMA, aprobarea bugetului propriu şi a bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006 şi propunerea de aprobare a protocolului de cooperare între CJ Timiş şi terţi în vederea organizării anuale a seminarului internaţional "Cadastrul şi rolul acestuia în economia de piaţă cu aplicare în domeniul administraţiei publice locale".
începând cu ora 14.00, se va desfăşura şedinţa Comisiei pentru sănătate şi protecţie socială, pentru discutarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu şi a bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006.
Tot de la ora 14.00, are loc şedinţa Comisiei pentru cultură, pentru analizarea proiectelor de hotărâre privind aderarea CJ Timiş la reţeaua SIGMA şi privind aprobarea bugetului propriu şi a bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006.
în 24 ianuarie, de la ora 10.00, are loc şedinţa Comisiei pentru administraţie publică locală, cuurmătoarea ordine de zi:
- Referat şi proiect de hotărâre cu privire la propunerile de aprobare a tarifelor pentru unele servicii de interes judeţean
- Referat şi proiect de hotărâre privind repartizarea unor sume din TVA şi impozitul pe venit pentru bugetele locale în vederea închiderii anului financiar 2005
- Referat şi proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu şi a bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006.
Tot în 24 ianuarie, de la ora 14.00, se vor întruni în şedinţă consilierii judeţeni din Comisia economică pentru a analiza:
- Referatul şi proiectul de hotărâre cu privire la propunerile de aprobare a tarifelor pentru unele servicii de interes judeţean
- Referatul şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu şi a bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006
- Referatul şi proiectul de hotărâre privind repartizarea unor sume din TVA şi impozitul pe venit pentru bugetele locale în vederea închiderii anului financiar 2005
- Referatul şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu rectificat şi a bugetelor rectificate ale instituţiilor, serviciilor publice şi a unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2005.
De la aceeaşi oră, are loc şi şedinţa Comisiei de urbanism, cu următoarea ordine de zi:
- Referat şi proiect de hotărâre privind racordarea unor consumatori la reţelele de apă şi canalizare ale Parcului Tehnologic şi Industrial
- Referat şi proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu şi al bugetelor instituţiilor, serviciilor publice şi unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2006
- Referat şi proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu rectificat şi a bugetelor rectificate ale instituţiilor, serviciilor publice şi a unităţilor autofinanţate de sub autoritatea CJ Timiş pe anul 2005
- Referat şi proiect de hotărâre privind propunerea de aprobare a protocolului de cooperare între CJ Timiş şi terţi în vederea organizării anuale a seminarului internaţional "Cadastrul şi rolul acestuia în economia de piaţă cu aplicare în domeniul administraţiei publice locale".
De altfel, Comisia de urbanism se va întruni şi în 25 ianuarie, de la ora 14.00, pentru avizarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.
Comisia de relaţii şi cooperare interregională are programată şedinţă pentru data de 26 ianuarie, de la ora 13.00, pentru discutarea raportului de activitate al comisiei, pe anul 2005.
Firmele cu care Consiliul Judeţean Timiş are contracte pentru activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului pe drumurile judeţene, au acţionat şi în această dimineaţă cu utilajele din dotare şi materiale antiderapante.
Astfel, societăţile comerciale DRUMCO SA, AXELA SRL, COMPACT PROD SRL şi TEHNOCER SRL şi COMPACT PROD SRL au acţionat cu 22 de utilaje şi 199 tone de material antiderapant.
Se circulă, în condiţii de iarnă, pe toate drumurile judeţene.
Iniţierea, continuarea şi întărirea relaţiilor de colaborare bilaterală ale judeţului Timiş cu partenerii străini, au reprezentat priorităţile Serviciul de cooperare interregională şi integrare europeană, de anul trecut.
Astfel, pentru consolidarea cooperării cu instituţiile Uniunii Europene, în 2005, reprezentanţii CJT au fost prezenţi la cele mai importante reuniuni şi sesiuni desfăşurate sub egida Adunării Regiunilor Europei (ARE) şi Congresului Puterilor Locale şi Regionale ale Europei (CPLRE) şi
Comitetul Regiunilor, printre care:
- evenimentul aniversar de împlinire a 20 de ani de la înfiinţarea ARE - Adunării Regiunilor Europei - unde s-a dezbătut nevoia elaborării unei Carte a drepturilor cetăţenilor care să conţină prevederi privind standardul minim al serviciilor sociale şi de sănătate, precum şi asigurarea coeziunii sociale la nivel regional ca element de bază al dezvoltării economice;
- Adunarea Generală ARE la Strasbourg desfăşurată în perioada 24-25 noiembrie şi reuniunile comisiilor ARE
în cadrul Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, (CPLRE), preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a fost membru în Delegaţia României la CPLRE.
De asemenea, din 2005, liderul CJT, Constantin Ostaficiuc, la recomandarea UNCJR, a fost desemnat de către Guvernul României drept membru al CoR (Comitetului Regiunilor), în calitate de observator.
La fel de importantă a fost şi iniţierea şi/sau întărirea colaborării cu diverse regiuni europene din Franţa, Italia sau Germania.
Astfel, în 2005 domeniul de cooperare abordat cu Departamentul Rhone (regiunea franceză Rhone-Alpes) a fost protecţia socială a copilului, strategia judeţeană a protecţiei copilului, schimburi de experienţă şi formarea profesională.
Au continuat colaborările cu Asociaţia de prietenie româno-franceză (regiunea Provence- Alpes-Cote d'Azur), care a adus donaţii (rechizite) pentru şcolile din zonele sinistrate.
Cu Regiunea italiană Veneto, colaborările au vizat domeniile socio-sanitar şi de promovare a intereselor şi imaginii judeţului Timiş la nivelul Uniunii Europene - prin Biroul de reprezentare al regiunii Veneto la Bruxelles.
Tot în 2005 a fost semnat acordul de cooperare cu Provincia Genova (Regiunea Liguria).
Cu landul Renania de Nord Vestfalia, din Germania, principalele colaborări au avut ca scop realizarea şi finanţarea unor proiecte precum "Zona Industrială Săcălaz" şi "Centrul de pregătire, perfecţionare profesională şi incubare afaceri."
între Timiş şi judeţul Rosenheim (landul Bavaria), s-au derulat cooperări în diverse domenii: administrativ, economic, cultural, tineret, social, pompieri, etc.
Au fost donate judeţului Timiş 50 maşini de pompieri şi automobile pentru poliţie, bani pentru 20 de foraje de mare adâncime, calculatoare, dar s-au realizat şi parteneriate pentru alimentări cu apă în judeţul Timiş. De asemenea, a fost acordat sprijin asociaţiei APCAN în vederea dezvoltării activităţii şi dotării sale.
Din partea landului Baden-Württenberg - judeţul Böblingen - au fost donaţi 5 mii de euro pentru a fi investiţi în eforturile depuse în reconstrucţia zonei sinistrate, precum şi o mie euro pentru comuna Uivar.
Membrii Comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport, au avizat, în şedinţa din 19 ianuarie, alocarea, pentru "Agenda manifestărilor cultural-artistice, sportive şi de tineret pe anul 2006"a sumei de 950 mii RON şi, de asemenea, repartizarea acesteia pe cele 6 capitole.
Totodată, până la finalizarea şi aprobarea Agendei, Comisia a avizat alocarea pentru manifestările din luna ianuarie, a următoarelor sume:
- Aniversarea Unirii Principatelor Române din 1859 - spectacol în Piaţa Operei (3,5 mii RON)
- Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice dedicată Unirii Principatelor, care a avut loc în perioada 20-22 ianuarie la Şcoala cu cls. I-VIII, nr. 16 "Tache Ionescu" (1,4 mii RON)
- Simpozionul "Unirea principatelor Române" şi un concurs şcolar pe această temă (1,2 mii RON), va avea loc la Mănăştur.