COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

22.04.2005

O delegatie franceza, reprezentând Consiliul Departamental Rhone, va fi prezenta saptamâna viitoare la Timisoara. Astfel marti, de la ora 9.00, membrii delegatiei vor avea o întâlnire cu pr esedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, urmata de o întrevedere cu prefectul Ovidiu Draganescu si de o vizita la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului, unde va avea loc o reuniune de lucru pe tema schemei judetene de protectie a copilului. De la ora 12.00, vor vizita leaganul de copii din Timisoara, iar de la 15.00, Centrul maternal "Odobescu".

în programul de miercuri sunt incluse vizite la Centrul "Copiii strazii" din Timisoara si la Casa de copii din Recas, iar joi vor vizita Centrul de Plasament din Lugoj.

Delegatia franceza va fi compusa din directorul general al Consiliului Departamental Rhone, Pierre Jamet, directorul adjunct al Institutului Departamental al Copilului (IDEF), Christiane Witz, responsabilul cu formarea profesionala al acestui Institut, Marie-Agnès Deloye, 1 educator al IDEF, seful Serviciului de relatii externe al Consiliului, Gilles Vesco si alti reprezentanti ai respectivei institutii.

între CJT si Consiliul Departamental Rhone, exista un acord de cooperare, semnat în 22 noiembrie 1997, care prevede colaborare în domeniile: administratie, educatie, cultura, resurse umane si turism.

De altfel, o delegatie a Consiliului Judetean Timis a fost prezenta în perioada 16-19 noiembrie anul trecut, la Lyon, ocazie cu care cei doi presedinti Michel Mercier si Constantin Ostaficiuc au semnat un protocol prin care s-a convenit întarirea relatiilor de cooperare în urmatoarele domenii:

1. cultura

  • sprijinirea activitatii bibliotecilor din Timis, care urmeaza sa be neficieze de un important fond de carte, dischete si casete în limba franceza
  • cooperare între muzee, prin organizarea de expozitii
  • cooperare în domeniul arheologiei prin derularea de activitati de restaurare a vestigiilor romane, schimburi de experienta între experti si formare profesionala
  • promovarea culturii române (schimburi de experienta în domeniul muzical, al teatrului si literaturii)
  • schimburi de studenti si elevi din institutiile de învatamânt din Rhone si Timis

2. protectia copilului

  • sprijin pentru realizarea unei strategii
  • formarea profesionala a personalului specializat
  • cooperare cu Casa copiilor din Recas, în parteneriat cu "Asociatia copiilor din Recas"

3. sprijin pentru evaluarea unui proiect de dezvoltare a zonei viticole de la Buzias.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a fost prezent miercuri la Bucuresti unde a avut discutii cu Ministrul Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely si cu Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga.

Astfel, liderul CJT i-a solicitat Ministrului Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului suplimentarea fondurilor alocate judetului Timis pentru finalizarea planurilor urbanistice generale.

De asemenea, Laszlo Borbely va analiza posibilitatea alocarii de fonduri suplimentare, la o viitoare rectificare, pentru alimentarea cu apa a satelor, în baza Hotarârii 577/1997.

S-a mai discutat despre programul guvernamental de constructie a noi sali de sport si investitia "Blocuri de locuinte în regim de închiriere pentru medici rezidenti".

Cu ministrul Ene Dinga, presedintele CJT a discutat despre proiectul "Protectia mediului în zona lacului Surduc - reabilitarea infrastructurii rurale si introducerea zonei în circuitul turistic international".

Având în vedere ca luni, de la ora 11.00, la sediul Palatului Administrativ, va avea loc o actiune de marcare a semnarii Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeana, conferinta de presa a CJT, se va desfasura începând cu ora 12.00.