Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
21.04.2010
Recent, o echipă formată din domnul Adam Crăciunescu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi doamnele Rodica Negrea – director general şi Aurelia Anciu – director general adjunct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a revenit de la un schimb de experienţă efectuat în Franţa, în Departamentul Rhône. Acest schimb de experienţă vine ca urmare a protocolului de colaborare semnat în iulie 2009, între Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul General Rhône. Această convenţie este rezultatul unei lungi şi fructuoase colaborări între cele două regiuni. Colaborarea a început cu ani în urmă, prin programe destinate sprijinirii copiilor din centrul de plasament din Recaş; acum, când aceşti copii au crescut şi au devenit adolescenţi, parteneriatul a căpătat o nouă valenţă, partenerii francezi oferindu-ne, în principal, sprijinul financiar necesar construirii a două locuinţe protejate pentru tinerii dezinstituţionalizaţi.
Cu ocazia recentei vizite în Departamentul Rhône, reprezentanţii judeţului Timiş s-au întâlnit cu omologii lor din protecţia copilului, au vizitat centre de profil şi au observat modul de organizare şi funcţionare a sistemului de protecţie a copilului în Departamentul Rhône, identificând similitudini între cele două sisteme şi, cel mai important, punând bazele unor noi proiecte de colaborare. Acestea vizează următoarele aspecte:
- Organizarea unei tabere cu durata de 10 zile, la Lyon, în prima jumătate a lunii iulie. Beneficiari vor fi mai mulţi copii instituţionalizaţi din judeţul Timiş, care vor avea astfel ocazia să se întâlnească cu prietenii pe care şi i-au făcut anul trecut, când, un grup de copii din centre de plasament franceze a vizitat centrele timişene.
- Construirea, cu sprijinul financiar al Departamentului Rhône, a două locuinţe protejate pentru 16 tineri care vor părăsi sistemul de protecţie a copilului. Acest complex social se va dezvolta la Lugoj, piatra de temelie fiind pusă în iulie 2009.
- Implicarea tinerilor români şi francezi în amenajarea acestor locuinţe protejate. Practic, viitorii locatari ai celor două case, împreună cu tineri asemeni lor din Franţa, vor munci în echipă şi vor ajuta la finisajele interioarelor şi la amenajarea spaţiului verde şi a grădinii.
- În cursul acestui an va avea loc un schimb de experienţă între specialiştii din protecţia copilului. Două echipe din cadrul DGSAPC Timiş vor efectua câte un stagiu de perfecţionare în Franţa, cele două teme prestabilite fiind asistenţa socială stradală şi inserţia socială a tinerilor.
- Va fi demarat un program pentru atenuarea tulburărilor de comportament la copiii din sistemul de protecţie al copilului din cele două ţări.
Delegaţia a mai participat la deschiderea
Colocviului francez de acustică şi la inaugurarea noii Universităţi din Lyon, în prezenţa ministrului Michel Mercier şi a vicepreşedintelui Consiliului General Rhône, Lionel Lassagne. De asemenea, s-au purtat discuţii referitoare la termenul de realizare a construcţiilor protejate de la Lugoj, urmând ca delegaţia franceză să participe în luna septembrie a acestui an la inaugurarea oficială a acestora. „Cele două case protejate sunt finanţate de Departamentul Rhône, care a virat deja o primă tranşă de 106 000 euro, fiecare urmând să găzduiască pe o perioadă de 3 ani un număr de 8 tineri proveniţi din Complexul de Servicii Specializate pentru Copilul cu Dizabilităţi Recaş”, a subliniat vicepreşedintele CJ Timiş.
Adam Crăciunescu a mai avut o întrevedere cu cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului General Rhône, Lionel Lassagne şi Albéric de Lavernée, în cadrul căreia s-a discutat despre eventuale schimburi de experienţă între Departamentul Rhône şi Consiliul Judeţean Timiş, în domenii precum sănătate, agricultură, economie sau cultură. Un alt subiect abordat a fost implicarea ONG-urilor în externalizarea unor servicii ale administraţiei locale şi despre oportunitatea preluării de către judeţul Timiş a acestui model.