Comunicat de presa (2) din 24.04.2009

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

24.04.2009

Consiliul Judeţean Timiş

COMUNICAT DE PRESĂ

-2- 
 

24 aprilie 2009

Săptămâna trecută, preşedintelui CJT, Constantin Ostaficiuc, în calitate de şef al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor, i-a fost remisă, din partea Primăriei Chişinăului, o declaraţie a primarului general Dorin Chirtoacă, referitoare la situaţia din Republica Moldova.

Conform primarului Dorin Chirtoacă, din 15 aprilie 2009 peste 328 de persoane au fost arestate şi abuzate în timpul acţiunilor de protest, cifra reală fiind mai mare decât cea declarată de către autorităţile naţionale. Pentru unii dintre cetăţenii reţinuţi şi maltrataţi nu au fost emise mandate de arestare, astfel ca acestea nu sunt pe listele oficiale cu persoanele arestate.  

Ca urmare a acestei declaraţii, Constantin Ostaficiuc, în numele tuturor asociaţiilor autorităţilor locale din România (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România) i-a transmis o scrisoare, preşedintelui CoR, Luc Van Den Brande.

 Pe site-ul www.cor.europa.eu, a fost recent publicată poziţia CoR, vis-a-vis de situaţia din Republica Moldova, poziţie pe care v-o prezentăm în continuare:

„Comitetul Regiunilor este profund îngrijorat de situaţia din Republica Moldova, apărută după alegerile de la nivel naţional,  care s-au desfăşurat în 5 aprilie 2009. CoR îşi exprimă solidaritatea cu autorităţile locale din Republica Moldova, solicită respectarea drepturilor omului şi condamnă abuzul, violenţa şi intimidarea.

Ca vecini ai Republicii Moldova, reprezentanţii aleşi ai autorităţilor locale şi regionale din Uniunea Europeană îşi arată sprijinul total faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi comunităţile lor locale.

Comitetul Regiunilor are o politică fermă cu privire la necesitatea de a îmbunătăţi perspectivele oferite de către Uniunea Europeană vecinilor săi din est, inclusiv Moldova. Prin iniţiativa de parteneriat cu estul, CoR doreşte să întărească legăturile între Uniunea Europeană şi vecinii săi din est, cu scopul de a promova democraţia locală, descentralizarea şi respectarea drepturilor omului.

Declaraţia CoR vine în momentul în care Mirek Topolanek, prim-ministru al Cehiei şi preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene conduce o delegaţie în Republica Moldova, înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din UE, care vor discuta despre situaţia din respectiva ţară.”