COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

19.05.2006

Sala Mare a Palatului Administrativ a găzduit astăzi şedinţa Consiliului Consultativ Metropolitan, la care au participat: preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc şi vicepreşedintele Marius Popovici, subprefectul Zoltan Marossy, viceprimarul Adrian Orza, primari/viceprimari din comunele periurbane, arhitecţi şefi, consilieri judeţeni şi locali, directori economici, etc.

"V-am făcut această invitaţie pentru că se pune, din ce în ce mai acut, problema zonei metropolitane Timişoara. Necesitatea acesteia devine din ce în ce mai stringentă în contextul atragerii fondurilor structurale, care ne vor permite dezvoltarea întregii zone, în cadrul acestui concept de metropolă", a precizat Constantin Ostaficiuc, încă din debutul întrevederii.

Totodată, preşedintele CJT a subliniat faptul că, printr-o colaborare între CJT, Primăria Timişoarei şi primăriile periurbane, trebuie să se stabilească condiţiile tehnice, de lucru, astfel încât, să existe corelările necesare, dând ca exemplu infrastructura de drumuri, canalizare şi alimentare cu apă. "Discuţia de astăzi vizează sistematizarea şi infrastructura şi nu domeniul administrativ. Problema este că, dacă nu reuşim să stabilim o strategie unitară pentru întreaga zonă, riscăm o dezvoltare dezechilibrată. Această invitaţie a fost făcută tocmai pentru a crea un mecanism şi un aparat de lucru. Dorim dezvoltarea judeţului pe centre economice şi de dezvoltare, şi aici mă refer nu doar la zona Timişoarei, dar şi a, de exemplu, Lugojului sau Jimboliei".

în cadrul şedinţei, a fost prezentată, de către arhitectul şef al judeţului, Liana Buşilă, propunerea privind Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Consultativ Metropolitan Timişoara, care de altfel, a fost avizată şi de Comisia de specialitate a administraţiei judeţene.

Conform acestei propuneri de regulament, Consiliul Consultativ Metropolitan urmăreşte realizarea următoarelor obiective cu caracter general: dezvoltarea durabilă a zonei, înlăturarea disparităţilor între unităţile administrativ-teritoriale şi creşterea competitivităţii economice a localităţilor din zona metropolitană, în raport cu teritoriile învecinate.

Totodată, la nivel central, există o propunere de Lege privind zonele metropolitane, care este, în prezent, în dezbatere la Camera Deputaţilor şi care a fost prezentată, în cadrul întâlnirii de astăzi, de preşedintele Comisiei de urbanism a CJT, Ionel Patrichi.

S-a stabilit ca, până la data de 1 iunie, primăriile să vină cu propuneri de amendamente la această Lege, care să fie centralizate de CJT şi trimise către Parlament.

De asemenea, urmează ca până la finalului lui iunie, consiliile locale să emită o hotărâre prin care îşi exprimă acceptul de a face parte din zona metropolitană.

Următorul pas necesar, stabilit cu ocazia şedinţei de astăzi, este constituirea unei echipe tehnice, formată din reprezentanţi ai CJT şi ai primăriilor, care să prezinte propuneri.

Luni, 22 mai, nu va avea loc conferinţa de presă.