COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

19.01.2005

Consiliul Judetean Timis a fost reprezentat la programul intitulat "Masuri de perfectionare pentru implementarea directivelor cadru europene în domeniul apei", desfasurat în perioada 11-18 ianuarie, în Germania, de Catalin Ursoiu - consilier la Serviciul investitii si programe comunitare.

Din delegatia româna au mai facut parte reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Administratiei Nationale Apele Române, Asociatiei Române a Apelor, Aquatim si Meridian 22 Lugoj.

în cadrul acestui program au avut loc vizite de lucru la societati de gospodarirea apelor si institutii de cercetare din Nordrhein - Westfalen si întâlniri la Ministerul pentru Economie si Munca din respectivul land german.

De asemenea, s-a desfasurat un seminar privind transpunerea directivelor cadru europene în domeniul apei în Europa si, în special, în landul german Renania de Nord Westfalia, la care au participat: ministrul Mediului din landul respectiv, Borbel Hohn, reprezentanti ai Comisiei Europene, Agentiei de Stat a Mediului din Germania, institutiilor de resort din Nordrhein Westfalen, dar si din Franta si Olanda si ai organizatiilor bazinelor hidrografice din respectivul land german.

Cu acest prilej, a fost prezentata si situatia bazinului Ruhr, din perspectiva directivelor cadru europene în domeniul apei. Totodata, s-a subliniat importanta alcatuirii unor programe de monitorizare a apei si implementarea acestora si faptul ca întreprinderile agricole si industr iale trebuie sa acorde o atentie sporita directivelor în domeniul apei.

în acest sens, s-a oferit ca exemplu situatia bazinului Rinul inferior, zona în care a existat o puternica activitate miniera, si datorita careia au fost înregistrate poluari ale apelor. Dupa închiderea a o parte din aceste mine, unul dintre obiectivele imediate este reabilitarea unor afluenti ai Rinului.

Reprezentantii landului german au precizat dorinta de a sprijini România în implementarea directivelor cadru în domeniul apei, în contextul integrarii europene, precum si de a dezvolta în continuare parteneriatul existent.