COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

18.10.2005

Astăzi, de la ora 14.00, are loc şedinţa Comisiei de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice şi protecţia mediului, consilierii judeţeni urmând să avizeze PUZ-uri, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire.

Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa organizează în perioada 20-22 octombrie o expoziţie şi conferinţă de specialitate în domeniului turismului.

Manifestarea va avea loc la Centrul de Expoziţii şi Conferinţe HANGAR - 6728 din Szeged, KERESKEDŐ KÖZ 4.

De asemenea, în 20 octombrie între orele 10.30-17.00 şi în 21 octombrie între orele 9.00-13.00 va fi organizată şi o conferinţă de specialitate pentru microregiunile, organizaţiile şi societăţile expozante, în cadrul căreia vor fi prezentate proiectele de dezvoltare turistică transfrontalieră din Euroregiunea TriRhena şi se vor discuta reglementările legislative referitoare la acest domeniu.

Scopul expoziţiei şi conferinţei este ca, prin trecerea în revistă a punctelor de atracţie, să promoveze Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa ca destinaţie turistică, iar prin realizarea de parteneriate, să contribuie la dezvoltarea ramurii turistice ale Euroregiunii DKMT.

Intrarea la expoziţie este liberă. Informaţii suplimentare se pot obţine de la organizatorul acţiunii: Societatea de utilitate publică Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş"“Mureş "“Tisa: 6720 Szeged, str. Victor H. 1. Telefon: +36-62- 543-165, Fax: +36-62-543-166, www.dkmt.net, E-mail: office@dkmt.hu, dkmt@cjtimis.ro

La începutul lunii iulie, Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş- Mureş-Tisa a primit, din partea UE, finanţare în valoare de 249.672 euro, pentru derularea unui proiect, depus în cadrul programului Phare CBC Ungaria-România pe Fondul de Dezvoltare Economică Transfrontalieră, proiect care vizează organizarea de expoziţii şi conferinţe transfrontaliere.

Obiectivele principale ale acestui proiect, care are o durată de 1 an de zile, sunt îmbunătăţirea capacităţii concurenţiale a întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţele Timiş, Arad, Bekes şi Csongrad şi dezvoltarea cooperării transfrontaliere a IMM-urilor, sectoarele vizate fiind agricultură, industrie alimentară şi siguranţa alimentelor, politici de securitate, sănătate, turism, informatică.

Următoarele expoziţii, organizate în cadrul acestui proiect vor avea loc după cum urmează: 17-19 noiembrie 2005 (politici de securitate), 8-10 decembrie 2005 (informatică) şi 19-21 ianuarie 2006 (sănătate).

La sediul CJT a avut loc astăzi o întâlnire pe tema reconstrucţiei, la care au participat preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, subprefectul, primarii comunelor Giulvăz, Birda, Denta, Uivar, Foeni şi Gătaia - afectate de inundaţii, reprezentanţi ai Direcţiei de Urbanism a administraţiei judeţene şi ai ANL Timiş.

în cadrul întâlnirii, s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale privind reconstrucţia, derulată atât prin programul ANL, dar şi prin campania CJT de "adopţie".

Constantin Ostaficiuc a cerut reprezentantului ANL Timiş să lămurească câteva dintre situaţiile sesizate de primari şi care vizează reconstrucţia din Gătaia, Roviniţa Mare, Ivanda şi Foeni. Aceasta deoarece există câteva neconcordanţe între numărul de case declarate de primari şi centralizatorul întocmit de ANL. Un exemplu este Foeniul, unde primarul spune că nu s-a recepţionat nici o casă din etapa a III-a de reconstrucţie, iar în situaţia întocmită de ANL figurează 11.

Una dintre problemele stringente o constituie eliberarea amplasamentelor, în prezent mai fiind necesară eliberarea a 55 de spaţii: Otelec (4), Ionel (7) şi 44 în Foeni.

De altfel, pentru amenajarea terenurilor de construcţii şi a căilor de acces în vederea reconstruirii caselor familiale afectate de inundaţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor a alocat judeţului Timiş 698.000 lei noi.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean a solicitat primăriilor localităţilor afectate de inundaţii să prezinte o situaţie cu sumele aferente eliberării amplasamentelor şi amenajării căilor de acces la casele care se reconstruiesc în Timiş (inclusiv facturi).

Pe baza informaţiilor transmise de primării, respectiv sumele pe care le au de achitat în prezent, Direcţia economică a făcut propuneri de repartizare a banilor, după cum urmează: Uivar "“372.254,96 RON, Foeni "“ 200.442,45 RON, Birda "“ 5.534,00 RON, Denta "“ 74.514,50 RON, Chevereşu Mare "“ 8.706,02 RON şi Giulvăz "“ 8.706,02 RON.

Pentru achitarea tuturor lucrărilor de amenajare a spaţiilor în vederea reconstrucţiei, ar mai fi necesară o suplimentare din partea Guvernului în valoare de 250.000 RON.

Cea mai sensibilă situaţie este însă cea a cazării unor sinistraţi din Denta, Birda, Gătaia, Uivar şi Foeni, care la ora actuală stau în corturi.

De aceea, preşedintele CJT a insistat ca primarii şi comunitatea locală să găsească, foarte rapid, soluţii pentru cazarea acestora până la finalizarea caselor.

Dacă în cazul localităţilor Denta, Birda şi Gătaia, având în vedere că numărul acestor persoane nu este mare, situaţia va fi rezolvată în cursul zilelor de astăzi şi de mâine de către primari, vor trebui găsite soluţii şi pentru familiile din Foeni şi Uivar.

în acest sens, preşedintele Constantin Ostaficiuc a precizat că mâine, un delegat al CJT se va deplasa în aceste comune, urmând ca în cazul în care problema nu poate fi rezolvată de primari, Consiliul Judeţean să se implice în găsirea unor soluţii adecvate în câteva zile.

"Am abordat şi situaţia donaţiilor primite. Dorim ca din banii pe care-i avem ca urmare a meciului de fotbal România-Brazilia - 180.000 de euro, să achiziţionăm frigidere şi maşini de gătit. în total numărul caselor care se reconstruiesc este de 916, până acum s-au repartizat, din diferite donaţii 115 seturi (câte un frigider şi un aragaz) şi am dori să găsim o soluţie pentru cât mai multe familii", a declarat Ostaficiuc.

în cadrul întâlnirii, Constantin Ostaficiuc le-a mai solicitat primarilor să transmită un necesar cu lemnele de foc pentru persoanele sinistrate, urmând ca CJT să ia legătura cu Direcţia Silvică, care să facă o ofertă în acest sens.