COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

17.10.2005

Consiliul Judeţean anunţă pentru anul 2006 în conformitate cu practica din ultimii ani, LICITAŢIA DE PROIECTE CULTURALE ŞI SPORTIVE, pentru actorii culturali şi sportivi de pe teritoriul judeţului (instituţii publice, autorităţi locale, instituţii de învăţământ, ONG-uri) în domeniile de activităţi cuprinse în Strategia culturală a judeţului Timiş, aprobată în luna mai 2002.

Criteriile generale de selecţie sunt:

  • priorităţile culturale stabilite prin Strategia culturală a judeţului Timiş;
  • continuitatea acţiunii în timp (evenimente culturale devenite tradiţionale);
  • importanţa şi amploarea evenimentului;
  • existenţa, în cazul consiliilor locale, a unei agende culturale locale şi respectarea de către autorităţile locale a legislaţiei culturale cu privire la funcţionarea instituţiilor culturale locale;
  • decontarea prealabilă, conform procedurilor legale în vigoare, a unor subvenţii primite anterior (inclusiv referatul privind derularea evenimentului);

Nu vor fi selectate pentru sprijin proiecte promovate de actorii culturali dacă:

  • nu au consumat sumele alocate în anul precedent;
  • proiectul propus nu se încadrează în Strategia culturală a judeţului;
  • nu se încadrează în Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 49/2003, însuşite de C.J. Timiş prin Hotărârea nr. 49/18.06.2003.

O condiţie a alocării sprijinului este contribuţia proprie a solicitantului la realizarea proiectului promovat. în cazul autorităţilor publice locale sprijinul CJT este maxim 25 % din costurile estimate ale evenimentului.

Legea stabileşte următoarea procedură de acordare a subvenţiilor asociaţiilor, fundaţiilor sau organizaţiilor neguvernamentale fără scop lucrativ, evaluate şi selecţionate:

(1) Toate solicitările primite vor fi examinate. Dintre acestea vor fi supuse evaluării numai solicitările care întrunesc următoarele criterii de selecţionare:

a) documentaţia care însoţeşte cererea conţine toate elementele prevăzute;

b) programele şi proiectele sunt din domeniul cultural/sportiv;

c) prezentarea succintă a modului în care proiectul va atinge obiectivul ales;

d) proiectele culturale sunt altele decât obligaţiile ori programele minimale ce urmează să fie aprobate anual de ordonatorii principali de credite pentru activităţile proprii şi pentru cele organizate de instituţiile din subordinea acestora;

e) justificarea programului sau proiectului cultural în raport cu necesităţile, priorităţile şi strategia organului administraţiei publice centrale sau locale care acorda subvenţia;

f) capacitatea organizatorică şi funcţională a asociaţiei, fundaţiei sau organizaţiei neguvernamentale fără scop lucrativ, dovedită prin:

- experienţa în domeniul administrării programelor şi proiectelor culturale;

- căile şi modalităţile de identificare a beneficiarilor;

- calitatea serviciilor culturale acordate sau a activităţilor culturale organizate;

- capacitatea resurselor umane de a asigura desfăşurarea programului sau proiectului cultural la nivelul propus;

- experienţa de colaborare, parteneriat cu autorităţile publice, cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz.

(2) Toate cererile selecţionate în urma verificării dacă corespund criteriilor formale impuse, sunt supuse evaluării pe baza următoarelor criterii de evaluare:

- consistenţă tehnică

- soliditate financiară

- rezultate aşteptate

- capacitate de realizare

- participarea părţilor

- durabilitatea programului sau a proiectului cultural.

Termenul de depunere a solicitărilor este 01.12.2005 a Secretariatul COMISIEI DE SELECŢIE Cam. 206-207, Serviciul Relaţii Publice.

Comisia pentru învăţământ, cultură, tineret şi sport a avizat următoarea defalcare pe capitole din suma totală alocată Agendei finanţate din bugetul CJ Timiş pe 2006:

  • 85% din suma totală pentru manifestările organizate de administraţia judeţeană în colaborare cu: instituţiile de cultură din subordine, consiliile locale, comunităţile româneşti din alte ţări şi DKMT-ul, învăţământul preuniversitar şi universitar şi asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale
  • 15% pentru Agenda sportivă.

Consiliul Judeţean Timiş organizează, trimestrial, întâlniri cu responsabilii pe probleme de cultură din primării, pentru analiza modului de derulare a acţiunilor cuprinse pe "Agenda manifestărilor cultural-artistice, sportive şi de tineret".

începând din 19 octombrie şi până la începutul lunii noiembrie, vor avea loc întâlniri ale şefului Serviciului relaţii publice, Răzvan Hrenoschi, membrilor comisiei de cultură şi reprezentanţilor Centrului pentru Cultură şi Artă cu primari, responsabilii pe probleme culturale din primării, bibliotecari sau promotori locali.

S-a decis organizarea a 5 centre zonale pentru aceste întâlniri, în cadrul cărora se va face analiza Agendei din 2005 şi se va discuta despre manifestările care vor avea loc în cursul anului viitor.

Prima astfel de şedinţă va avea loc în 19 octombrie, la sediul Primăriei Lovrin, unde au fost invitaţi reprezentanţii administraţiilor locale: Beba Veche, Cenad, Saravale, Dudeştii Vechi, Tomnatic, Teremia Mare, Comloşu Mare, Gottlob, Lenauheim, Iecea Mare, Biled, Satchinez, Jimbolia, Lovrin, Valcani, Sânnicolau Mare, Periam, Sânpetru Mare, Şandra şi Variaş.

Următoarele întălniri sunt programate să aibă loc după cum urmează:

- în 21 octombrie - la Făget

- 27 octombrie - la Ciacova, unde va avea loc şi şedinţa Comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport a administraţiei judeţene, dar şi inaugurarea noului sediu al Bibliotecii orăşeneşti

- 2 noiembrie "“ la Timişoara

- 4 noiembrie "“ la Buziaş

Din casele contractate pentru reconstrucţie prin programul ANL, până în prezent au fost recepţionate 260 (10 în oraşul Gătaia, 10 în Sculea, 6 în Mănăstire, 8 în Sângeorge, 5 în Denta, 3 în Roviniţa Mare, 4 în Chevereşu Mare, 1 în Dragşina, 60 în Otelec, 78 în Foeni, 3 în Ivanda, 9 în Crai Nou, 2 în Rudna, 20 în Cruceni şi 41 în Ionel).

O situaţie centralizatoare întocmită de ANL Timiş arată că 323 de case sunt la nivel de finisaje.

în ceea ce priveşte casele "adoptate", au fost finalizate lucrările la 28 dintre acestea, iar în stadiu de finisaje sunt 14.

Una dintre responsabilităţile Consiliului Judeţean Timiş în rezolvarea problemelor cauzate de inundaţii, este emiterea autorizaţiilor de demolare, în cazul acelor case care, conform expertizelor specialiştilor, nu pot fi consolidate şi a certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire pentru noile case.

Până în prezent, Direcţia de Urbanism a administraţiei judeţene a emis 776 de autorizaţii de construire pentru case din localităţile Mănăstire şi Sângeorge (comuna Birda), Denta, Roviniţa Mare, Ivanda, Crai Nou şi Rudna (comuna Giulvăz), Otelec şi Ionel (comuna Uivar), Cruceni şi Foeni (comuna Foeni), iar primăriile localităţilor Chevereşu Mare şi Gătaia 48 astfel de autorizaţii.

Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc şedinţa Comisiei pentru sănătate şi protecţie socială, ocazie cu care directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Rodica Negrea va prezenta o informare privind noua organizare a Complexului de servicii comunitare "Copiii străzii".