COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

16.10.2006

O delegaţie a judeţului Timiş, condusă de preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a fost prezentă, în perioada 9-12 octombrie, la Bruxelles, la manifestarea intitulată "Zilele porţilor deschise - săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor", cel mai important eveniment anual pe tema politicilor regionale ale Uniunii Europene.

Organizat de Comitetul Regiunilor (CoR), Comisia European şi Directoratul Regional pentru Politică Regională, evenimentul a implicat participarea a peste 130 de regiuni şi oraşe din întreaga Europă, organizaţii din sectorul public şi privat, instituţii financiare şi a atras circa 3.800 de participanţi din ţări - membre ale UE, candidate la aderare, dar şi din Elveţia şi Norvegia.

Aceştia au avut posibilitatea să aleagă între 115 sesiuni, seminarii şi ateliere de lucru care au avut loc în diferite locaţii ale instituţiilor europene din Bruxelles.

Principalul obiectiv al evenimentului a fost să aducă laolaltă factori de decizie, atât din sectorul public, dar şi privat pentru a se implica într-o nouă viziune privind viitorul politicilor de coeziune pentru perioada 2007-2013.

Partenerii din CoR, regiuni şi oraşe din Europa au fost organizaţi în 14 conglomerate, iar Timişul a făcut parte, alături de South Tyrol, Trentino, Friuli Venezia Giulia, Veneto (Italia), Tyrol, Carinthia (Austria), Central Moravia (Cehia), Istria (Croaţia) şi  Navarra  (Spania) din conglomeratul  Regional Innovation for a better Europe, în cadrul căruia au fost organizate două seminarii: Eco-innovation - eficienţa energetică şi parteneriatul public-privat în acest domeniu şi Clusters Life Cycle - parteneriate public - private, instrumente financiare, IMM-uri.

Noutatea evenimentului Open Days din acest an a fost Investor's Cafe, un concept care a presupus organizarea de către conglomerate, a unui stand în care fiecare regiune a avut ocazia să-şi promoveze oportunităţile şi să stabilească întâlniri cu diverşi investitori sau reprezentanţi ai forurilor europene.

Deschiderea oficială a Open Days, manifestare ajunsă la cea de-a 4-a ediţie,  a fost făcută de José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care  a susţinut sprijinirea regiunilor mai puţin dezvoltate, crearea de parteneriate public-private şi importanţa regiunilor. "Acum, mai mult ca niciodată, Europa are nevoie de dinamismul, creativitatea, know-how-ul şi entuziasmul regiunilor sale".

Prezentă la deschiderea oficială, desfăşurată la Muzeul de Arte şi Istorie,  comisarul european responsabil pentru politici regionale, Danuta Hubner s-a referit la politica de coeziune a UE pentru perioada 2007-2013, pentru care s-au alocat 350 de miliarde de euro, reprezentând aproape 36% din bugetul total al Uniunii.

"Politica de coeziune este o politică care funcţionează, pentru că reprezintă un mod dovedit, eficient şi flexibil de dezvoltare a regiunilor şi de creare de locuri de muncă", a spus comisarul Danuta Hubner.

"Efortul financiar fără precedent al UE, ne dă posibilitatea să punem în practică conceptul de solidaritate europeană, în favoarea regiunilor mai puţin dezvoltate", a completat José Manuel Barroso.

La rândul său, preşedintele Comitetului Regiunilor, Michel Delebarre a precizat că tema Open Days din acest an: "Investiţii în oraşele şi regiunile Europei - parteneriate public-private", şi organizarea Investor"s Café, la care au participat 23 de societăţi private şi 92 de regiuni i-a conferit evenimentului o dimensiune economică şi financiară şi a exemplificat conceptul de parteneriat public-privat.

De altfel, principalul mesaj transmis de oficialii europeni, cu ocazia Open Days, a fost necesitatea dezvoltării de parteneriate public-private. "Sectorul public nu are capacitatea să susţină, de unul singur, proiecte de infrastructură de anvergură şi, ca să fiu sinceră, avem nevoie să implicăm  capitalul privat", a mai precizat Danuta Hubner.

Din România, la Open Days, pe lângă delegaţia timiseană, au mai participat reprezentanţi ai consiliilor judeţene Ilfov, Neamţ şi Vrancea şi ai Consiliului Local Oradea.

Delegaţia timişeană, înafara participărilor la seminarii şi Investor's Café, care au avut loc în cadrul Open Days, a avut o serie de întrevederi, precum cea de la Parlamentul European (cu europarlamentarul Markus Ferber),  cu ministrul afacerilor europene al landului german Hessen, Volker Hoff, cu europarlamentarii români, sau la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană. Totodată, delegaţia timişeană a fost prezentă la sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor.

Principalul obiectiv al acestor întrevederi a fost promovarea judeţului Timiş la forurile europene, dar şi instituţiile româneşti din Bruxelles.

De altfel, în capitala Europei, funcţionează din februarie 2004 un birou permanent al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România,  care are ca scop reprezentarea intereselor consiliilor judeţene la instituţiile europene şi unde, începând din acest an, lucrează şi un delegat al CJT.

între Timiş şi regiunea italiană Veneto există un parteneriat, care s-a concretizat şi în sprijinirea promovării judeţului nostru la instituţiile europene.

Veneto este prima regiune italiană care a deschis o reprezentanţă permanentă la Bruxelles, în urmă cu aproape 10 ani şi care se ocupă, în principal, de lobbying, identificarea de parteneri, promovarea regiunii, informare şi comunicare privind instituţiile europene, organizarea vizitelor delegaţiilor italiene, reprezentarea intereselor locale, identificarea programelor Comunităţii Europene pentru acesarea de fonduri.

"Când am început colaborarea între Timiş şi Veneto, în urmă cu 4 ani, în 2002, am decis să analizăm experienţa voastră. Ţinta noastră este să fim prezenţi aici, pentru că avem nevoie de fonduri din partea Uniunii Europene, să atragem bani, în mod direct pentru dezvoltarea Timişului, axându-ne pe insfrastructura de drumuri, alimentare cu apă, canalizare. Avem nevoie de cooperarea cu alte regiuni şi de lobby la instituţiile europene", aprecia Constantin Ostaficiuc, la întâlnirea cu Gianlorenzo Martini, directorul Reprezentanţei Veneto la Bruxelles.

Acesta a subliniat importanţa existenţei unei reprezentări regionale la Bruxelles, apeciind totodată că rezultatele concrete nu sunt evidente imediat. "Biroul regiunii Veneto de la Bruxelles are 1 director, 4 reprezentanţi permanenţi şi 9 consultanţi. Costurile întreţinerii şi funcţionării acestuia sunt de circa 700.000 de euro/an, iar primul rezultat concret a fost înregistrat după aproximativ 3 ani de la iniţierea lui" a spus Gianlorenzo Martini.

Tot la Bruxelles, preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc a avut o întrevedere, la Directoratul General de Extindere al Comisiei Europene, cu Kristian Hedberg, membru al Cabinetului lui Ollie Rehn şi care s-a ocupat, în mod direct, de relaţia cu România şi Bulgaria. Liderul CJT l-a întrebat pe Kristian Hedberg ce recomandă României să facă după 1 ianuarie 2007, iar acesta i-a replicat că poate să spună, ce nu recomandă, sub nicio formă ca ţara noastră să facă. "Să nu luaţi exemplul Ungariei, Polonie şi Letoniei, care în momentul în care au aderat la Uniunea Europeană, au slăbit ritmul şi mecanismele au început să meargă mult mai lent. Menţineţi-vă ritmul", a spus oficialul european.

Acesta a adăugat că România are avantajul celor doi ani de zile de la aderarea, în 2004, a celor 10 state europene, perioadă în care a avut timp să înveţe din greşelile lor, pentru a nu le repeta.

  în această dimineaţă a avut loc o şedinţă operativă cu toţi şefii de servicii din Consiliul Judeţean Timiş, ocazie cu care s-a discutat, în principal, de organizarea viitorului plen al CJT, programat să se desfăşoare în data de 30 octombrie.

De altfel, din această săptămână reîncepe desfăşurarea şedinţelor pe comisii pentru avizarea proiectelor de hotărâre, care vor fi supuse plenului. S-a mai discutat despre bugetul pe 2007 având în vedere faptul că Parlamentului i-a fost remis, de Guvern proiectul de buget pe anul viitor.

 în perioada 18-19 octombrie, sunt programate licitaţii pentru lucrări de reabilitare a drumurilor, din finanţări aferente Programului de pietruire, reabilitare şi/sau asfaltare a drumurilor de interes local (aprobat prin HG 1256/2005 privind modificarea şi completarea HG 577/1977), pe DC 60 Pişchia-Bencecu de Sus (2,7 km) şi DC 62 Remetea Mare-Ianova (8 km).

Totodată, în 19 octombrie, va avea loc recepţia lucrărilor de pietruire efectuate pe DC 114 Jupâneşti-Baloşeşti (2 km), iar în 20 octombrie, de îmbrăcăminţi bituminoase uşoare, pe DC 100 Margina-Coşteiu de Sus (3,9 km).

 în perioada 17-19 octombrie, se desfăşoară a V-a ediţie a Festivalului - concurs naţional pentru solişti profesionişti "Mariana Drăghicescu", organizat de Consiliul Judeţean Timiş,  Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş şi TVR Timişoara. în data de 17 octombrie este programată să se desfăşoare, la sediul Centrului de Cultură şi Artă,  preselecţia, iar prima fază a concursului are loc în 18 octombrie la Jimbolia. Faza finală şi Gala laureaţilor se va desfăşura în 19 octombrie, pe scena  Teatrului Naţional din Timişoara.