COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

13.10.2006

Sala Verde a Palatului Administrativ a găzduit astăzi o conferinţă de presă ocazionată de desfăşurarea la Timişoara, în perioada 12-14 octombrie, a sesiunii anuale a Reţelei Europene de Administraţie Intermediară pentru Cultură şi Proximitate - SIGMA - care are ca şi tematică cooperarea culturală între puterile locale şi regionale din estul şi vestul Europei.

 

 

"Judeţul Timiş este membru al reţelei SIGMA, care are, ca scop principal, schimburi de experienţă şi informaţii, între regiunile europene, pe teme legate de tradiţii şi cultură", a precizat Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT, care a adăugat că în cursul întâlnirii din această dimineaţă, s-a discutat despre colaborarea între judeţul Timiş şi SIGMA, în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

în cadrul sesiunii anuale SIGMA au fost prezentate exemple de bună practică în domeniul cultural între regiunile din estul şi vestul Europei. "Când vorbim de cooperare, uităm, de foarte multe ori, cultura şi abordăm alte sectoare, precum economia, turismul, agricultura, industria. Atunci când vorbim de cultură, riscăm să uităm cooperarea, pentru că facem referiri la cultura şi tradiţiile noastre, istoria noastră", aprecia Eduard Miralles, deputat de Barcelona şi secretar general al SIGMA.

Acesta a mai precizat că în cursul întâlnirilor s-a discutat despre necesitatea unor strategii destinate cooperărilor culturale, schimburi de informaţii sau de formare profesională în domeniul managementului cultural şi că s-a decis realizarea unei mai strânse colaborări între SIGMA şi PARTENALIA, o altă reţea europeană a regiunilor, dar care nu este specializată pe domeniul cultural, ea vizând întreaga arie a activităţilor  autorităţilor locale.

Prezent la conferinţa de presă, şeful Serviciului Relaţii Publice, Răzvan Hrenoschi  a amintit, existenţa la nivelul judeţului Timiş, a unei strategii culturale, realizate pe baza unor evaluări a cererii şi ofertei culturale şi că este în desfăşurare elaborarea unei noi astfel de strategii, pentru perioada următorilor ani.