Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
12.09.2006
La mijlocul lunii august a fost lansat programul Phare CBC România-Ungaria 2005, prin care se finanţează proiecte ce vizează întărirea infrastructurii în domeniul transportului, protecţiei mediului şi prevenirii inundaţiilor, dar şi promovarea iniţiativelor ce facilitează integrarea mediului economic, pentru zona judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş. Suma alocată pentru aceste proiecte de 6.334.000 euro, din care 4.750.000 euro sunt fonduri Phare CBC. Termenul de depunere este 13 noiembrie 2006, la sediul Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea.
Toate informaţiile şi documentele necesare pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului Integrării Europene, la adresa www.mie.ro
în cadrul programului Phare CBC România-Ungaria 2004 au fost depuse 111 proiecte şi au fost acordate 40 de finanţări în valoare totală de 6.291.724 euro. în Timiş vor fi finanţate 8 proiecte, care au o valoare totală de 1.484.031 euro.
între cele 8 proiecte se înscriu şi două în care este implicat Consiliul Judeţean Timiş, şi anume: Centrul regional de prevenire şi intervenţie în situaţii de inundaţii (pentru care s-a obţinut un grant în valoare de 765.000 euro) şi Centrul şi Incubatorul de Afaceri, Coordonare, Calificare şi Pregătire Profesională (valoarea grantului obţinut fiind de 300.000 euro).
Proiectul care vizează Centrul regional de prevenire şi intervenţie în situaţii de inundaţii a fost depus de Consiliul Judeţean Timiş, în parteneriat cu CJ Arad şi Bihor şi Adunarea Generală Csongrad şi direcţiile "Apele Române" din cele 3 judeţe româneşti amintite şi are ca scop obţinerea de fonduri pentru dotări în echipamente (pompe, bărci, maşini de intervenţie, etc), operaţionalizarea acestui Centru ( care va fi localizat la Giroc, pe terenul unităţii militare dezafectate), pregătire profesională.
Cel de-al doilea proiect al CJT a fost depus în parteneriat cu Primăria Săcălaz şi a fost iniţiat în urmă cu 2 ani, când judeţul Timiş a obţinut o cofinanţare din partea landului Renania de Nord Westfalia.
Acest Centru se va ocupa de pregătirea, educaţia şi perfecţionarea profesională în diferite domenii. Prin proiect se intenţionează amenajarea acestui Centru într-un corp de clădire dintr-o fostă unitate militară situată în Săcălaz şi care este în folosinţa Consiliului Local.
Acest amplasament este de interes datorită dezvoltării în Săcălaz a viitoarei zone industriale, care va necesita forţă de muncă calificată.
Activităţile propuse în cadrul proiectului vizează, în principal, evaluarea necesarului de calificare, organizarea de cursuri şi amenajarea Centrului propriu-zis.