COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

11.01.2005

Mâine, începând cu ora 10.00, la sediul Bibliotecii Judetene Timis, seful Serviciului Relatii Publice al Consiliului Judetean, Razvan Hrenoschi va avea o întâlnire de lucru cu bibliotecarii din judet. Cu acest prilej, vor fi dezbatute probleme legate de raportul de activitate pe anul trecut, raportarea statistica (numarul de biblioteci, de cititori, etc.) si perspectivele pe 2005.

De altfel, în ideea sprijinirii culturii si educatiei din mediul rural, functionarii administratiei judetene au, trimestrial, întâlniri cu reprezentantii pe probleme de biblioteci din Timis.

Scopul acestor actiuni este discutarea si identificarea de solutii la problemele specifice: înfiintarea bibliotecilor, pr evederi legale, fondurile de carte - în special bibliografie scolara - având în vedere faptul ca circa 70% din cei care frecventeaza bibliotecile din mediul rural sunt copii si tineri din învatamântul preuniversitar.

în anul precedent, serviciul de specialitate din administratia judeteana, a avut, în mod frecvent discutii cu reprezentantii primariilor, pe tema functionarii bibliotecilor comunale si angajarii de personal (bibliotecari).

în 2004 au fost repuse în circuit 8 biblioteci comunale, în urmatoarele localitati: Costeiu, Ghiroda, Giera, Masloc, Margina, Ortisoara, Dumbrava si Victor Vlad Delamarina.

Dintr-o analiza privind situatia bibliotecilor comunale a reiesit faptul ca în judet sunt 75 de biblioteci, din care 64 sunt func tionale si îndeplinesc conditiile stabilite prin Legea Bibliotecilor publice nr. 334/2002.

în numarul de 75 nu au fost incluse si cele 12 sate care au devenit comune, ca urmare a reorganizarii administrative, ele urmând sa fie coordonate si monitorizate dupa înfiintarea bibliotecilor.

Astfel, în prezent nu sunt functionale bibliotecile din urmatoarele localitati: Banloc, Bogda, Cheveresu Mare, Criciova, Giarmata, Manastur, Ohaba Lunga, Peciu Nou, Sânmihaiu Român, Stiuca si Voiteg si în cele 12 comune recent înfiintate.

în cazul acestora, Biblioteca Judeteana , care are ca responsabilitati si coordonarea activitatii bibliotecilor publice de pe raza judetului, s-a implicat în alimentarea cu fonduri de carte (7.000 de volume), dupa cum urmeaza:

Birda "“ 500 volume

Checea "“ 500 volume

Iecea Mare "“ 750 volume

Parta "“ 500 volume

Saravale "“ 500 volume

Dudestii Noi "“ 750 volume

Fibis "“ 500 volume

Ghilad "“ 500 volume

Gottlob "“ 500 volume

Padureni "“ 500 volume

Tomnatic "“ 750 volume

Sandra "“ 750 de volume.