Comunicat de presa

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

10.06.2010


În 5 iunie, cu prilejul Zilei internaţionale a mediului a avut loc în cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”, o acţiune de curăţenie în judeţul Timiş, care va fi reluată şi în 25 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua de Curăţenie Naţională.
Timişul a fost al doilea judeţ ca număr de voluntari înscrişi – 250 – care au curăţat cinci zone, şi anume: Pădurea Verde, împrejurimile Lugojului, Dudeştii Vechi, lacul Surduc, precum şi drumul între Timişoara şi Buziaş, colectând peste 690 de saci de deşeuri.
Şi Consiliul Judeţean Timiş a fost implicat, alături de echipa “Let’s Do It, Romania!”, în derularea acestei acţiuni, prin mobilizarea de voluntari, organizarea şedinţei de informare a autorităţilor locale şi primăriilor şi facilitarea relaţiei cu o serie de instituţii: Direcţia Drumurilor Judeţene, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Silvică Timiş, Administraţia Naţională Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Banat, Retim Ecologic Service SA, Salprest SA, Bratner România Holding SRL,  Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Timişoara, primăriile din Timişoara, Dudeştii Vechi, Lugoj, Fârdea.
Let`s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.
Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi cetăţenii sunt aşteptaţi să se implice. Putem stabili un record: în acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).
Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene. În plus, această acţiune îşi propune mobilizarea şi implicarea autorităţilor centrale pentru aplicarea de măsuri şi sancţiuni, precum şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu.
Proiectul se bucură de susţinerea Ministerului Mediului şi Pădurilor care implică structurile sale din teritoriu – Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Administraţia Naţională “Apele Române”, cu structurile subordonate – şi de cea a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.