COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

08.11.2007

în perioada 7-9 noiembrie, în Italia la Udine se desfăşoară Adunarea Generală ARE cu tema "Identitatea - regiunile ca elemente ale construcţiei Europei" şi la care participă şi Constantin Ostaficiuc, în calitate de  de preşedinte al Comisiei de Politici Sociale şi Sănătate Publică a Adunării Regiunilor Europei.

 

ARE Udine noiembrie 2007

 

Principalele problematici care sunt dezbătute în cadrul Adunării Generale ARE vizează: modul în care regiunile pot să administreze teritoriile, astfel încât să intensifice sentimentul de apartenenţă  al cetăţenilor săi, realizarea unei politici de solidaritate durabilă, identificarea şi promovarea valorilor, cu scopul îmbunătăţirii coeziunii interne, identităţile europene din Uniunea Europeană şi din întreaga Europă, provocările legate de coeziunea socială, responsabilitate şi socializare şi diversitatea ca element definitoriu pentru inovatie în Europa.

Astăzi, Constantin Ostaficiuc a făcut o scurtă prezentare a activităţii Comisiei pe care o conduce în cadrul Adunării Europei şi care vizează acţiunile întreprinse în domeniul politicilor sociale şi a sănătăţii publice. 

ARE Udine noiembrie 2007

De asemenea, în plenul Adunării Regiunilor Europei, Constantin Ostaficiuc a susţinut un discurs vizând situaţia tensionată din Italia. "Mă opun extremismului şi intoleranţei, indiferent împotriva căror grupuri sunt îndreptate, şi fac un apel către toate instituţiile responsabile pentru aplanarea acestei situaţii şi intrarea în normalitate. Doar cu calm şi cu moderaţie se pot rezolva lucrurile. Măsurile improvizate care induc teama şi trezesc ura, pot fi nedrepte şi pot avea efecte contrare celor sperate", a subliniat Constantin Ostaficiuc.

"în calitate de reprezentanţi aleşi ai comunităţilor teritoriale, trebuie să ne implicăm activ în detensionarea situaţiei existente şi în prevenirea apariţiei altor asemenea situaţii prin dezvoltarea unor politici publice pentru incluziunea socială a rromilor, adaptate la situaţia şi nevoile specifice din fiecare regiune, prin formarea de parteneriate în scopul schimbului de bune practici şi modalităţi de abordare; etc.", a mai spus acesta.

Tot la Udine a fost adoptat un amendament la Declaraţia de la Pecs, pe tema rolului regiunilor în asigurarea de şanse egale pentru toate minorităţile etnice, incluzându-se următorul paragraf: "Recentele evenimente din Italia şi România, de la începutul lunii noiembrie 2007, şi care implică comunitatea rromă ilustrează atât importanţa principiilor enunţate în Declaraţia de la Pecs, cât şi nevoia stringentă de a fi luate măsuri coordonate la toate nivelurile de guvernare. Comunităţile etnice sunt prezente în multe state europene, iar Europa trebuie să preia iniţiativa şi să încurajeze cooperarea între toate statele şi la toate nivelurile".

De altfel, Constantin Ostaficiuc, în calitate de şef al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor a remis preşedintelui CoR, Michel Delebarre, şefilor delegaţiilor naţionale şi tuturor membrilor CoR, o scrisoare în care este prezentată poziţia delegaţiei României cu privire la recentele evenimente din Italia.