COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

07.03.2007

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, secretarii şi directorii economici ai celor două instituţii ale administraţiei timişene şi timişorene, primarii localităţilor Jimbolia şi Comloşu Mare şi reprezentanţi ai Trezoreriei Timişoara au avut astăzi, în Sala Verde a Palatului Administrativ, o întrevedere pe tema finanţării căminelor de bătrâni.

Această discuţie a fost necesară pentru că există neclarităţi între reglementările legale care vizează finanţarea unităţilor de asistenţă socială pentru persoane vârstnice, respectiv între Legea bugetului de stat şi legile speciale, ca de exemplu: Legea 17/2000 privind asistenţa persoanelor vârstnice, sau Legea 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială, care prevăd că finanţarea intră în sarcina consiliilor locale, Legea bugetului de stat pe 2007, OG 68/2003, prin care se stipulează că aceste unităţi sociale trec în responsabilitatea de administrare şi financiară a consiliilor judeţene, dacă consiliile locale nu-şi asumă finanţarea. Totodată, Legea 47/2006 dă posibilitatea unei finanţări în parteneriat între CJ şi CL.

"La nivelul României, doar 15 judeţe au preluat, de la consiliile locale, cămine de bătrâni. Este anormal faptul că, dacă un consiliu local hotărăşte să înfiinţeze o astfel de unitate de asistenţă socială pentru persoane vârstnice şi ulterior, spune că nu doreşte sau nu are fonduri, acest cămin trece în finanţarea consiliului judeţean", a subliniat Constantin Ostaficiuc, care a mai precizat că mai mult de jumătate din bugetul CJT este alocat pentru asistenţă socială.

Ca urmare a întrevederii s-a convenit că Primăria Timişoara va adopta, la sfârşitul acestei luni, o hotărâre de CL prin care Căminul pentru pensionari din Timişoara, str. Inocenţiu Klein nu va mai primi finanţare, iar CJT va prelua în patrimoniul propriu şi va finanţa această instituţie.

Totodată, între CJT şi primăriile Jimbolia şi Comloşu Mare vor fi semnate protocoale de parteneriat, care să prevadă cofinanţarea de către Consiliul Judeţean şi respectivele consilii locale a celor 2 cămine de bătrâni.