COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

06.07.2005

în Sala Verde a CJT a avut loc astăzi o întâlnire a unei delegaţii germane, condusă de împuternicitul Guvernului Federal pentru Problemele Imigraţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale în Germania, Hans-Peter Kemper, membru în Parlamentul Federal, şi formată din reprezentanţi ai Ministerului de Interne Federal, cu preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, vicepreşedintele instituţiei Marius Popovici şi prefectul judeţului Timiş. La întrevedere au mai participat reprezentanţi ai minorităţii germane din România (deputatul Ovidiu Ganţ şi preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, dr. Karl Singer) şi consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn.

în debutul întâlnirii, autorităţile timişene le-au mulţumit oaspeţilor pentru sprijinul constant acordat judeţului nostru, amintind şi de ajutorul THW în zonele afectate de inundaţii.

Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a subliniat bunele relaţii de colaborare pe care Timişul le are cu diverse regiuni din Germania "Avem relaţii directe cu Renania de Nord Westfalia, Baden-Wurttenberg, Boblingen sau Rosenheim. Acordurile de colaborare semnate au permis dezvoltarea de relaţii economice, dar şi administrative. Prezenţa şi influenţa Germaniei în Timiş este decisivă pentru dezvoltarea acestui judeţ", a precizat liderul CJT.

împuternicitul Guvernului Federal pentru Problemele Imigraţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale în Germania, Hans-Peter Kemper, a subliniat că această vizită în ţara noastră este urmarea sesiunii comune a guvernelor României şi Germaniei, care a avut loc în urmă cu o săptămână la Berlin. Aflat într-o primă vizită în România, Hans-Peter Kemper, a fost la Sibiu şi la Mediaş, pentru discutarea unor proiecte de colaborare. "Republica Federală Germania îşi asumă responsabilitatea şi pentru minorităţile germane aflate înafara graniţelor ţării, cu toate că şi Germania are probleme financiare", a spus Kemper.

în cadrul întâlnirii de la CJT s-a discutat despre retrocedările către comunităţile bisericeşti, finanţarea caselor de bătrâni construite şi susţinute de Germania şi aderarea României la Uniunea Europeană. Referitor la casele de bătrâni, Hans-Peter Kemper a precizat că finanţarea integrală a întreţinerii acestora, ar conduce la folosirea a circa jumătate din fondurile acordate de Germania României pentru dezvoltarea de proiecte sociale şi, că, de aceea, s-a discutat necesitatea găsirii unor soluţii de rezolvare a acestei situaţii.

"Germania susţine România în vederea integrării în Uniunea Europeană, însă şi România are puncte pe care trebuie să le rezolve şi pentru care se fac eforturi: justiţia, combaterea criminalităţii şi a corupţiei sau siguranţa graniţelor, care vor deveni graniţele UE.", a mai spus împuternicitul Guvernului Federal pentru Problemele Imigraţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale.

Mâine, de la ora 13.30, în Sala Mare a Palatului Administrativ, va avea loc o întâlnire a autorităţilor judeţene cu o delegaţie din Iaşi, formată preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul şi primarul Iaşi-ului, reprezentanţi ai unor instituţii din judeţul Iaşi, ai Iulius Group şi jurnalişti.