Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013
05.07.2005
în Sala Verde a Palatului Administrativ a avut astăzi loc o întâlnire pe tema reconstrucţiei, la care au participat preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc şi vicepreşedintele instituţiei, Liviu Borha, subprefectul Zoltan Marossy, reprezentanţi ai ANL, ai Direcţiei de Urbanism a CJT şi primarii localităţilor afectate de inundaţii.
Primul subiect abordat de preşedintele CJT l-a constituit expertizele realizate de specialişti, în condiţiile în care există contestaţii şi nemulţumiri din partea cetăţenilor. "Consiliul Judeţean Timiş a direcţionat aceste scrisori către ANL, deoarece aceasta este instituţia care conduce programul de reconstrucţie. Este necesar ca specialiştii să efectueze noi deplasări în teren şi să reia expertizarea".
în ceea ce priveşte numărul de camere aferente caselor, liderul CJT a subliniat că acestea se stabilesc în funcţie de persoanele care locuiau în acele case la data la care au început inundaţiile în fiecare din localităţile afectate şi în baza ordinului ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
O problemă care există şi în prezent este eliberarea amplasamentelor. Primăriile au încheiat contracte cu firme pentru lucrările de demolare şi de evacuare a molozului. Sumele însă sunt foarte mari. "Dacă efortul financiar pentru eliberarea amplasamentelor este de circa 4 miliarde, există posibilitatea ca, din fonduri ale CJT sau guvernamentale să acoperim realizarea acestor lucrări. Trebuie însă găsite soluţii de diminuare a costurilor", a mai spus preşedintele Constantin Ostaficiuc."Pe de altă parte, din cele 10 miliarde de lei, alocaţi de Guvern pentru dezinsecţie şi deratizare, s-au efectuat lucrări în valoare de circa 7 miliarde. Acţiunile vor continua, în măsura în care este necesar. Trebuie să eliminăm riscul apariţiei unor epidemii".
în cadrul întâlnirii, s-a mai discutat despre repartizarea materialelor de construcţii, primite ca donaţie, de către CJT, pentru lucrările de reparaţii.
Este vorba de ciment (75 de tone la Foeni, 63 de tone la Cruceni, 24 de tone la Crai Nou, 6 tone la Rudna, 24 de tone la Ivanda, 84 de tone la Otelec, 66 de tone la Ionel, 375 de tone la Gătaia, 24 de tone la Sculea, 51 de tone la Sîngeorge, 21 de tone la Mănăstire, 9 tone la Berecuţa, 24 de tone la Denta, 24 de tone la Roviniţa şi 48 de tone la Tomeşti) şi ardezie (4000 de bucăţi pentru comuna Foeni, 100 bucăţi pentru comuna Giulvăz, 2400 de bucăţi pentru comuna Uivar, 1200 bucăţi pentru Gătaia, 100 bucăţi pentru Birda şi 700 bucăţi pentru. Denta).
în cadrul programului de audienţe, preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a avut astăzi discuţii cu primari din localităţile timişene, pe teme punctuale, legate, în principal de alocarea de fonduri, infrastructura de drumuri şi realizarea unor lucrări de reparaţii la şcoli.
Au fost ridicate următoarele probleme:
la Fibiş - alocarea de fonduri (1 miliard de lei) pentru reparaţii la şcoală
Beba Veche "“ 500 de milioane de lei pentru repararea şcolilor din comună şi 100 de milioane de lei pentru întocmirea PUG-ului
Dudeştii Noi "“ repararea drumului din comună până la şosea
Racoviţa "“ problema alimentării cu apă şi obţinerea avizului sanitar pentru cele 4 şcoli din comună; fonduri pentru repararea acoperişului şcolii din Hitiaş; reparaţii la DJ 592 D
Maşloc şi Săcălaz "“ fonduri pentru repararea şcolii
Liebling "“ lucrări de reparaţii la DJ Sacoş-Liebling-Jebel şi la DC Cerna-Liebling; fonduri pentru alimentare cu apă la Conacul lui Iosif
Bârna "“ reparaţii la drumuri
Ştiuca "“ 2,2 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor la şcoală şi fonduri pentru repararea drumului între Zgribeşti şi Ştiuca
Checea "“ 200 de milioane pentru PUG şi bani pentru repararea clădirii primăriei
Bogda "“ maşină de pompieri
Mâine, de la ora 12.30, în Sala Verde a CJT va avea loc o conferinţă de presă, care va urma întâlnirii preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, cu împuternicitul Guvernului Federal pentru Problemele Imigraţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale în Germania, Hans-Peter Kemper, membru în Parlamentul Federal, reprezentanţi ai Ministerului de Interne Federal, ai minorităţii germane din România (deputatul Ovidiu Ganţ şi preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat dr. Karl Singer) şi consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn.