COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

05.05.2005

în cadrul campaniei initiate de Consiliul Judetean Timis, de reconstructie a caselor distruse de inundatii, astazi, la sediul Palatului Administrativ a avut loc o întâlnire a presedintelui Cons tantin Ostaficiuc cu reprezentantii cultelor religioase din Timis: Biserica Ortodoxa, Comunitatea Bisericilor Crestine Baptiste din Banat, Biserica Evanghelica Lutherana, Biserica Romano-Catolica, Comunitatea Penticostala, Biserica Adventista de Ziua de Sa ptea, Biserica Greco-Catolica si Comunitatea Evreilor.

"Am remarcat dorinta de a se implica în proiectul CJT "Si casele pot fi adoptate". De exemplu, Biserica ortodoxa si-a exprimat dorinta de a adopta mai multe case, urmând ca dupa 21 mai, dupa teledonul organizat împreuna cu TVR, sa ne dea un raspuns concret. De asemenea, în cadrul discutiilor, a aparut, din partea cultelor neoprotestante, sugestia de a publica pe site-ul CJT si o varianta în limba engleza a sectiunii "Inundatii în judetul Timis". Aceasta, deoarece acestia au relatii directe cu bisericile din tarile vest europene si din Statele Unite ale Americii, care ar putea contribui la actiunile de refacere a caselor", a subliniat Constantin Ostaficiuc.

în aceasta dimineata a avut loc o întâlnire a presedintelui CJT, Constantin Ostaficiuc si a sefilor de servicii pe domeniul urbanism, drumuri judetene si investitii cu o delegatie reprezentând Banca Mondiala, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Agentia Nationala a Locuintelor.

De altfel, în cadrul conferintei de presa, presedintele Ostaficiuc a precizat ca s-au deblocat deja 11 milioane de dolari dintr-un credit luat de Guvern de la Banca Mondiala, fonduri care vor fi directionate catre refacerea digurilor, a infrastructurii de aparare din Timis

Reprezentantul ANL si cel al Bancii Mondiale sunt astazi împreuna cu arhitectul sef al judetului Timis în zona Otelec si Uivar pentru a vedea situatia, urmând sa discute si proiectele de case.

"Aceste proiecte, care se pregatesc la Bucuresti, dar si cele pe care le vom pune noi la dispozitie, vor fi analizate pentru a se lua o decizie. Vom merge pe 3 proiecte cu 3 camere si 3 cu 2 camere", a precizat presedintele Ostaficiuc.

Tot astazi, presedintele CJT a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, Excelenta Sa Pieter Jan Wolthers, însotit Consulul Onorific al Regatului Tarilor de Jos la Timisoara, Marius Popa.

S-a discutat despre situatia inundatiilor din Timis, presedintele CJT subliniind faptul ca una dintre cele mai importante actiuni o reprezinta evacuarea apelor din zona sinistrata. "Avem nevoie de o solutie de evacuare urgenta a apelor, deoarece abia dupa retragerea acestora putem începe reconstructia lo calitatilor Otelec, Ionel, Cruceni si Foeni. O alta problema o reprezinta dezinsectia zonei", a precizat Ostaficiuc.

S-a mai abordat subiectul regularizarii canalului Bega, proiect în care a fost implicat si Guvernul Olandei, care a sustinut financiar întocmirea studiilor necesare. Pentru punerea în aplicare a acestui proiect vor trebui gasire surse financiare atât guvernamentale, cât si externe.

O alta întâlnire a presedintelui CJT, desfasurata astazi a fost cu Milos Uscebrka, consulul general al Serbiei si Muntenegrului la Timisoara. S-a discutat despre necesitatea dezinsectiei pe întreaga zona, presedintele CJT apreciind ca "procedura corecta este ca avioanele sa pulverizeze substanta de jur-împrejurul întregii zone sinistrate, care pe partea româna este de circa37.000 ha, iar pe cea sârba, de 15.000 de ha ".

Consulul a precizat ca saptamâna viitoare va veni la CJT cu o delegatie de oameni de afaceri sârbi, care si-au creat firme în România si care doresc sa faca donatii si sa se implice în proiectul de reconstructie.

în alta ordine de idei, consulul a mai spus ca se pregateste deschiderea unei reprezentante la Timisoara a Camerei de Comert a Serbiei, actiune care urmeaza sa aiba loc în a doua jumatate a lunii iunie.

Totodata, în cadrul întâlnirii de astazi s-a mai discutat despre organizarea manifestarilor din 28 mai, de la Triplex Confinium.