COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

04.11.2005

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc va participa în perioada 7-8 noiembrie, la întâlnirea Comisiei instituţionale a Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLRE), care va avea loc la Strasbourg.

Principalele teme care vor fi prezentate şi discutate vizează democraţia locală şi regională (inclusiv cea din România) şi regionalizarea în statele europene, politicile fiscale regionale în Europa, regiunile cu putere legislativă, cooperarea interregională, Grupul experţilor independenţi în probleme privind Carta autoguvernării locale şi activităţile desfăşurate de Adunarea Regiunilor Europei.

Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa constituie un organ consultativ al Consiliului Europei care reprezintă autorităţile locale şi regionale şi a fost înfiinţat în 1994.

CPLRE oferă un cadru de dialog unde reprezentanţii puterilor locale şi regionale dezbat problemele comune; consiliază Comitetul Miniştrilor şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind toate aspectele politicii locale şi regionale; acţionează în strânsă cooperare cu organizaţiile naţionale şi internaţionale care reprezintă puterile locale şi regionale; organizează audieri şi conferinţe la nivel local şi regional.

Tot la Strasbourg, liderul CJT, Constantin Ostaficiuc va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului Regional al Alsaciei, Adrien Zeller.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a avut astăzi o întrevedere cu Excelenţa Sa Jaap Werner - ambasadorul Olandei şi cu Marius Popa - consul onorific la Timişora.

Excelenţa Sa este într-o primă vizită oficială la Timişoara, în calitate de ambasador, deşi în martie 1990 a mai fost prezent în Timiş. Aşa cum a precizat în cadrul întâlnirii, a fost încântat să observe schimbările importante, vizibile în dezvoltarea oraşului şi a judeţului, care s-au petrecut în decursul acestor 15 ani.

Tema principală a discuţiei a reprezentat-o stabilirea unei colaborări între judeţul nostru şi o regiune din Olanda, Timişul având, în prezent, acorduri de parteneriat cu judeţe din Italia, Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

"Aşa cum am susţinut în nenumărate rânduri, suntem interesaţi să stabilim relaţii bilaterale, să dezvoltăm proiecte în calitate de parteneri egali", a precizat Constantin Ostaficiuc.

Un alt subiect abordat a fost regularizarea canalului Bega, proiect în care a fost implicat şi Guvernul Olandei, care a susţinut financiar întocmirea studiilor necesare. Până în prezent nu au fost identificate resurse financiare pentru realizarea propriu-zisă a acestui proiect.

De aceea, preşedintele CJT i-a adresat Excelenţei Sale rugămintea să facă lobby pentru acest proiect. De altfel, în 14-15 noiembrie, ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor din România, Sulfina Barbu va avea, la Amsterdam, o întâlnire cu omologul din Olanda, întrevedere care poate constitui o bună ocazie de a aborda şi acest subiect.