COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

04.04.2005

Pe perioada iernii 2004-2005, activitatea de deszapezire si combatere a poleiului de pe drumurile judetene, în lungime de 1.025 km, a fost asigurata, de 3 firme: DRUMCO SA, AGMA TIUCA SRL si AXELA CONSTRUCTII SRL.

în premiera, în ceea ce priveste activitatea de iarna, s-a organizat licitatie publica pentru fiecare din cele 8 zone în care a fost împartit judetul. Licitatiile au fost câstigate de urmatoarele firme:

  • pentru zona 1(vestul judetului)- SC DRUMCO SA
  • pentru zona 2 (nord-vestul judetului) - SC AGMA TIUCA SRL
  • pentru zona 3 (sud-vestul judetului) - SC AXELA CONSTRUCTII SRL
  • pentru zona 4 (sud-estul judetului) - SC AGMA TIUCA SRL
  • zonele 5, 6, 7 si 8 (estul judetului) "“ SC DRUMCO SA

Astfel, între 15 noiembrie 2004 "“ 15 martie 2005, s-au cheltuit pentru activitatea de iarna, 19,423 miliarde de lei, din care 5,853 miliarde de lei în 2004 si 13,570 miliarde de lei în 2005.

Totodata, în perioada celor 4 luni au fost consumate 7300 tone de nisip si 443 tone de sare.

Intentia conducerii executive a administratiei judetene este ca în cursul acestui an sa organizeze o licitatie publica în urma careia sa încheie un contract pe o perioada de 3 ani de zile, pentru ca firmele respective sa poata se sa doteze cu utilajele necesare.

în cursul saptamânii trecute au avut loc licitatii pentru activitatea de reparare/reabilitare a drumurilor judetene. Conducerea executiva a administratia timiseana a decis împartirea pe zone a teritoriului judetului pentru derularea activitatilor de întretinere a drumurilor si organizarea de licitatii pentru urmatoarele 4 tipuri de lucrari:

  • întretinerea îmbracamintilor asfaltice (plombari) "“ 5 zone. Câstigatorii licitatiilor sunt: SDM Timisoara (1 zona), AXELA CONSTRUCTII (1 zona) si DRUMCO (3 zone)
  • tratarea suprafetelor burdusite (5 zone) "“ licitatii câstigate de SDM Timisoara (1 zona), AXELA CONSTRUCTII (1 zona) si DRUMCO (3 zone)
  • întretinerea drumurilor pietruite (7 zone) "“ licitatii câstigate de TECHNOCER
  • întretinerea comuna a drumurilor (taieri acostamente, asigurarea scurgerii apelor, etc.). Judetul a fost împartit în 6 zone, AGMA TIUCA câstigând licitatiile pentru 4 dintre acestea, lucrarile în celelalte 2 zone urmând sa fie realizate de firma TECHNOCER.

începând de astazi, între orele 6.00 si 20.00 se desfasoara recensamântul circulatiei rutiere, care, pe drumurile judetene, se deruleaza prin SC DRUMCO SA, în 64 de posturi de recenzare, conform contractului încheiat.

Acest tip de activitate are loc o data la 5 ani si are ca scop stabilirea intensitatii traficului, în functie de care se face dimensionarea sistemelor rutiere (grosimea necesara a fundatiei, etc.).

Directia Buget-finante a întocmit o situatie centralizatoare privind alimentarile din cota de 17% pe luna aprilie la consiliile locale.

Conform acesteia, fondurile pentru luna în curs sunt de 28,551 miliarde lei, din care 3 miliarde de lei pentru caminele de batrâni din Comlosu Mare, Varias, Ciacova si Jimbolia.

Alimentarile efectuate din cota de 17% , pentru primele 3 luni au fost de 98,92 miliarde de lei.

Repartizarea fondurilor pentru comune din cota de 17% pentru echilibrarea bugetelor locale se face în functie de 4 criterii, si anume: numarul populatiei, capacitatea financiara a consiliilor locale, suprafata teritoriala, iar al 4-lea criteriu se stabileste de consiliile judetene. în cazul CJT, este vorba, în principal de acordarea de resurse financiare acelor consilii locale care au în subordine centre neurops ihiatrice si camine de batrâni si de sprijinirea financiara a implementarii unor proiecte aprobate de Comunitatea Europeana.

7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii a dedicat acest an ocrotirii sanatatii mamei si copilului, deoarece pe glob, peste 500.000 de femei mor în fiecare an datorita sarcinii si la nastere. în plus, mortalitatea infantila prezinta valori crescute, mai ales în tarile subdezvoltate, ca urmare a conditiilor scazute de trai si asistentei medicale precare.

Comunitatea internationala s-a angajat sa reduca cu 75% decesele evitabile în rândul populatiei feminine, datorate sarcinii si nasterii, în intervalul 1990 "“ 2015. în plus, un alt obiectiv este acela de a reduce mortalitatea infantila, obiectiv ce poate fi atins doar prin acordarea unei atentii crescute nevoilor nounascutilor.

în judetul Timis, mortalitatea infantila a avut în anul 2003 valoarea de 17,51 "° (raportat la mia de nascuti vii), iar în anul 2004 s-a înregistrat o valoare de 15,62 "°, procentul fiind mai mare în mediul rural decât în cel urban (19,55 fata de 12,51"°). Se constata o scadere semnificativa a acestui indicator demografic în anul 2004 fata de anul 2003.

Manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Sanatatii, se desfasoara în acest an sub sloganul "Fiecare mama si copilul ei conteaza".

Consiliul Judetean Timis în parteneriat cu Directia de Sanatate Publica va organiza o dezbatere pe aceasta tema în data de 7 aprilie, începând cu ora 14.00, în Sala de Conferinte a Palatului Administrativ. La aceasta dezbatere sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, ai organizatiilor guvernamentale si societatii civile, precum si mass-media.

Obiectivele acestei dezbateri sunt elaborarea unei strategii locale, ce are la baza politica Guvernului privind asistenta mamei si a copilului, întarirea colaborarii între autoritatile judetene si locale, institutiile statului si organizatiile neguvernamentale în scopul îmbunatatirii calitatii vietii mamei si copilului si identifica rea resurselor materiale si umane pentru elaborarea unor proiecte pe baza strategiei locale.