COMUNICAT DE PRESA

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

03.10.2005

Prin programul de reconstrucţie iniţiat de Consiliul Judeţean Timiş, au fost "adoptate" 76 de case, a căror reconstrucţie se află în diferite stadii.

Au fost finalizate 25 de case, şi anume:

  • o casă din Denta (nr. 167) - "adoptată" de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Timişoara
  • 7 case din Sculia: nr. 28 - Agma Tiucă Construct SRL

Nr. 30, 39b, 37 "“ Alcatel SA

Nr. 52 "“ Biserica Ortodoxă Turda

Nr. 24 şi111 - Arhiepiscopia Ortodoxă Română Timişoara

  •  6 case din Crai Nou "“ nr. 162, 196, 197, 205, 217 şi 221 "“ "adoptate" de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Timişoara
  • 2 case din Sângeorge "“ nr. 104 şi 98 "“ Consiliul Judeţean Constanţa
  • 6 case din Mânăstire "“ nr. 32, 44, 66, 103, 116 şi 117 "“ Consiliul Judeţean Constanţa
  • o casă din Foeni (nr. 66), "adoptată" de de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Timişoara
  • 2 case din Cruceni "“ nr. 225 şi 309 "“ Fornetti România SRL.

O altă responsabilitate a Consiliului Judeţean Timiş în rezolvarea problemelor cauzate de inundaţii, este emiterea autorizaţiilor de demolare, în cazul acelor case care, conform expertizelor specialiştilor, nu pot fi consolidate şi a certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire pentru noile case.

Până în prezent, Direcţia de Urbanism a administraţiei judeţene a emis 698 de autorizaţii de construire pentru case din localităţile Mănăstire şi Sângeorge (comuna Birda), Denta, Roviniţa Mare, Ivanda, Crai Nou şi Rudna (comuna Giulvăz), Otelec şi Ionel (comuna Uivar), Cruceni şi Foeni (comuna Foeni), iar primăriile localităţilor Chevereşu Mare şi Gătaia 42 de astfel de autorizaţii.

Prin programul ANL au fost contractate lucrări de reconstrucţie la 839 de case, din care au fost recepţionate 183 (9 în oraşul Gătaia, 10 în Sculea, 6 în Mănăstire, 8 în Sângeorge, 5 în Denta, 3 în Roviniţa Mare, 4 în Chevereşu Mare, 1 în Dragşina, 48 în Otelec, 42 în Foeni, 2 în Ivanda, 9 în Crai Nou, 2 în Rudna, 2 în Cruceni, şi 31 în Ionel).

O situaţie centralizatoare întocmită de ANL Timiş arată că 278 case sunt la nivel de finisaje.

Consiliul Judeţean Timiş continuă finanţarea manifestărilor culturale aprobate şi planificate să se desfăşoare în cursul acestui an. Astfel, principalele manifestări culturale organizate în perioada următoare sunt:

  • joi, 6 octombrie, de la ora 14.00 are loc vernisajul expoziţiei de fotografie a Şcolii de Artă (holul de la etajul III al Palatului Administrativ), pentru care CJT a alocat prin Agenda culturală aferentă acestui an, 6 milioane de lei vechi
  • în perioada 7-9 octombrie, la Muzeul Satului Bănăţean, se va desfăşura tradiţionala manifestare intitulată "Serbările toamnei", pentru organizarea căreia CJT a alocat 30 de milioane de lei vechi. Centrul de Cultură şi Artă se ocupă de programul cultural-artistic. Astfel, vineri, 7 octombrie, între orele 13.30 şi 18.00, vor susţine spectacole: Ansamblul "Banatul" şi Ansamblul "Iorgovanul", iar în 8.10, între orele 11.00 şi 18.00, Fanfara "Pro Amicitia", Ansamblul "Bujorul", Ansamblul "Ghiocelul" din Giroc, Ansamblul "Flori de câmpie" din Giarmata Vii, formaţia de dansuri din comuna Giarmata şi Ansamblul de copii "Hora timişului" al Palatului Copiilor. în ultima zi a "Serbărilor toamnei", vor susţine spectacole, începând cu ora 12.00, Fanfara "Pro Amicitia", Ansamblul "Banatul" şi Ansamblul "Bănăţeana" al Clubului Cultural CFR Timişoara.

Miercuri va avea loc şedinţa reunită a comisiilor economică şi de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice şi protecţia mediului, pentru avizarea următoarelor materiale:

- rectificarea bugetului propriu

- cofinanţarea de la bugetul judeţului Timiş a execuţiei lucrărilor de reabilitare termică la şcoala specială "P.P. Neveanu" Timişoara

- completarea documentaţiei aferente proiectelor depuse pe Programul Phare 2004-2006 -

infrastructură regională:

  • Zona industrială Săcălaz
  • Reabilitarea DJ 592 între localităţile Buziaş-Lugoj
  • Reabilitarea DJ 691, între localităţile Timişoara-Pişchia-Maşloc "“ limită judeţ Arad
  • Reabilitarea DJ 682, limită judeţ Arad "“ Periam-Saravale-Sânnicolau Mare
  • Centura de nord-vest de ocolire a oraşului Buziaş
  • Reabilitarea şi revitalizarea fortificaţiei Cetăţii Timişoara, Bastionul Theresia
  • Reabilitarea DJ 572, între localităţile Berzovia"“Buziaş-Lipova

în Timiş se derulează lucrările de alimentare cu apă la sate, finanţate prin Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în baza Hotărârii Guvernului 577/1997.

La sfârşitul lunii august, judeţul Timiş a primit o suplimentare de fonduri în valoare de 2,5 miliarde lei vechi. în aceste condiţii, valoarea totală a fondurilor alocate prin HG 577/1997 în 2005 este de 5,6 miliarde lei vechi.

Cele 2,5 miliarde de lei vechi au fost alocate pentru lucrările din Iecea Mare, repartizarea finanţării, fiind următoarea: Ficătari "“ 1,380 miliarde lei vechi , Iecea Mare - 3,900 miliarde lei vechi şi Ohaba Forgaci - 320 milioane lei vechi. S-au finalizat lucrările în Ficătari, sunt în derulare în Ohaba Forgaci, iar în Iecea Mare sunt în stadiu avansat (aproape finalizate).

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, va participa în data de 7 octombrie, la Strasbourg, la şedinţa Comisiei instituţionale a Camerei Regiunilor din cadrul CPLRE (Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa).

Pe ordinea de zi a întâlnirii figurează puncte legate de zonele metropolitane, cea de-a 20-a aniversare de la adoptarea Cartei europene a autoguvernării locale, democraţia locală şi regională.

Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa constituie un organ consultativ al Consiliului Europei care reprezintă autorităţile locale şi regionale şi a fost înfiinţat în 1994.

CPLRE oferă un cadru de dialog unde reprezentanţii puterilor locale şi regionale dezbat problemele comune; consiliază Comitetul Miniştrilor şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind toate aspectele politicii locale şi regionale; acţionează în strânsă cooperare cu organizaţiile naţionale şi internaţionale care reprezintă puterile locale şi regionale; organizează audieri şi conferinţe la nivel local şi regional.

Lucrările CPLRE sunt organizate în jurul a patru comisii:

  • Comisia instituţională a Congresului, împuternicită în special să pregătească rapoarte privind evoluţia democraţiei locale şi regionale în Europa;
  • Comisia pentru cultură şi educaţie, competentă în materie de media, tineret, sport şi comunicare;
  • Comisia pentru dezvoltare durabilă, competentă în probleme de mediu, de amenajare a teritoriului şi de urbanism;
  • Comisia pentru coeziune socială, competentă în probleme referitoare la locurile de muncă, cetăţenie, relaţii intercomunitare, sănătate publică şi egalitatea între femei şi bărbaţi.