Comunicat de presa

Ultima actualizare: Administrator, în data de 24.01.2013

02.12.2010


Proiectul de aviz cu tema „Politica de coeziune: raport strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2007-2013”, întocmit de preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, în calitate de raportor al Comitetului Regiunilor, a fost adoptat în unanimitate astăzi de plenul CoR. 
Constantin Ostaficiuc a fost mandatat în luna martie 2010 de către membrii Comisiei pentru politici teritoriale COTER să redacteze un proiect de aviz care să răspundă preocupărilor oraşelor şi regiunilor în ceea ce priveşte punerea în aplicare a politicii de coeziune.
Avizul vine să îmbogăţească dezbaterea de la nivel european, naţional şi local cu privire la implementarea programelor operaţionale în perioada 2007-2013, făcând o serie de recomandări legate de punerea în aplicare a politicii de coeziune la nivel local şi regional, în scopul creşterii eficienţei acesteia.
Documentul aduce în prim plan aspecte importante care trebuie avute în vedere atunci când este vorba de punerea în practică a programelor operaţionale, şi anume: necesitatea de a maximiza efectele investiţiilor din bani europeni, orientarea către rezultate şi, în acelaşi timp, simplificarea procedurilor administrative şi de control. Avizul subliniază şi nevoia eficientizării parteneriatului instituţional şi a guvernanţei pe mai multe niveluri, pentru implicarea politică a autorităţilor sub-naţionale în luarea deciziilor privind politica de coeziune şi implicit şi descentralizarea decizională. Documentul subliniază, de asemenea, caracterul multidisciplinar al politicii de coeziune şi unicitatea sa, în sensul că ţine cont de dimensiunea economică, socială, culturală şi administrativă a fiecărui teritoriu şi de necesitatea adaptării intervenţiei Uniunii Europene la particularităţile locale.