Ultima actualizare: Jana Lavrits, în data de 13.09.2017
31.08.2017
La sediul Palatului Administrativ a avut loc astăzi ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Timiș, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean, Traian Stancu. Principalele teme dezbătute în cadrul ședinței au fost: starea infracțională din zona unităților de învățământ din județul Timiș în anul școlar 2016-2017 și factorii de risc în domeniul circulației rutiere pe raza județului Timiș pentru perioada ianuarie-august 2017.
Astfel, având în vedere începerea noului an școlar, membrii ATOP Timiș au solicitat Inspectoratului de Poliție să prezente o informare privind infracționalitatea în incinta și în zona școlilor din Timiș, pentru a vedea care au fost deficiențele și a găsi modalități de remediere. Din datele expuse, în anul școlar 2016-2017 au fost înregistrate 38 de infracțiuni (33 în mediul urban și 5 în mediul rural) în incinta școlilor, cu 40,63% mai puține decât în anul școlar anterior. În acest context, în cadrul ședinței ATOP s-a stabilit contactarea primăriilor pentru continuarea demersurilor de creștere a numărului de școli dotate cu sisteme de supraveghere video și personal de pază, demersuri care să aibă ca scop reducerea numărului de infracțiuni.
Din informarea prezentată de Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș a reieșit faptul că analiza dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2017 (comparativ cu perioada similară a anului 2016) relevă un trend ascendent, atât în ceea ce privește numărul de accidente grave înregistrate (+6), cât şi în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate (+19) și un trend uşor descendent (-3) în ceea ce privește numărul persoanelor rănite grav ca urmare a unor accidente rutiere.
De asemenea, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată / neregulamentară (28 accidente în urma cărora au decedat 17 persoane şi 26 persoane au fost rănite grav); indisciplina pietonală (24 accidente, cu 5 persoane decedate şi 19 persoane rănite grav); neacordarea de prioritate pietoni (21 accidente, cu 2 persoane decedate şi 20 persoane rănite grav); neacordare de prioritate vehicule (16 accidente, cu 2 persoane decedate şi 15 persoane rănite grav).
Conform datelor Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, de la începutul acestui an până la finalul lunii iulie au fost reţinute 2.947 permise de conducere auto şi retrase 2.443 certificate de înmatriculare și au fost ridicate, până la remedierea deficienţelor constatate, 183 plăcuţe de înmatriculare.
Membrii ATOP au solicitat instituțiilor abilitate să ia măsuri de îmbunătățire a semnalizărilor rutiere de pe drumurile publice, pentru optimizarea siguranței traficului rutier.
Au mai fost prezentate informări de către șeful Biroului Autostrăzi Vest privind circulația rutieră pe A1 Vest și de reprezentantul Centrului de Tranzit pentru Refugiați de la Timișoara privind persoanele străine cazate și care solicită azil.