Comunicat de presa

Ultima actualizare: Jana Lavrits, în data de 06.11.2018

17.10.2018

Informații privind inaugurarea unui nou corp de clădire destinat terapiilor educaționale și specifice la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”  din Lugoj

 

Lucrările de proiectare și execuție au început în 2017, suma cheltuită pentru acest obiectiv de investiții fiind de 805.012 lei, fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș, destinate construcției clădirii și finisajelor interioare și exterioare.

            Noul corp de clădire are o suprafață de 402 m2, fiind construit pe un singur nivel. În vederea asigurării unui mediu de activitate stimulativ, noul corp de clădire cuprinde: o sală destinată cabinetului de kinetoterapie; o sală destinată atelierului de creație; o sală destinată atelierului de tâmplărie, inclusiv activităților de preprofesionalizare; o sală pentru ludotecă/ stimulare senzorială; un cabinet pentru terapie logopedică. Acestora li se adaugă o cameră tehnică, două vestiare și două băi.

De serviciile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj beneficiază copiii școlarizați în instituție, cât și copii integrați în școlile de masă care au nevoie de terapii specifice. Având în vedere faptul că în ultimii ani ponderea copiilor cu deficiențe severe, profunde și/ sau asociate este tot mai mare, sunt necesare activități recuperatorii specifice, pentru a-i  pregăti pe copii pentru situaţii de viaţă, pentru a le forma abilităţi menite să le asigure o cât mai bună integrare socio-profesională.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj școlarizează copii cu deficiență mintală și oferă, în mod gratuit, servicii de terapie logopedică, kinetoterapie, asistență socială și medicală. În cadrul instituției funcționează o Comisie Internă de Evaluare, care asigură servicii de evaluare şi orientare pentru copiii din estul județului Timiș. Este vorba atât de copiii cu deficiențe care necesită școlarizare în respectiva instituție, cât şi de copiii cu dificultăți de învățare, care trebuie sprijiniți pentru a fi integrați în învățământul de masă.

Oferta educațională cuprinde: consiliere psihologică și psihopedagogică; activități școlare raportate la nivelul de dezvoltare psihoindividuală a elevilor; asistență socială; activități extrașcolare care să-i pregătească pentru o bună integrare în societate; terapie logopedică, ludoterapie, kinetoterapie, artterapie și terapie ocupațională; activități de relaxare și petrecere a timpului liber în mod plăcut și util; structuri de sprijin educațional pentru integrarea elevilor în învățământul de masă; orientare școlară și profesională.