Cehia
Țara noastră are o strânsă cooperare, la nivel european, cu Republica Cehă pe diverse domenii de interes comun. Deși relațiile diplomatice româno-cehe datează încă din 1920, de un deceniu și jumătate putem vorbi, în mod oficial, de intrarea în vigoare a Tratatului privind relaţiile de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Cehă. În judeţul Timiş își are sediul Consulatul Onorific al Republicii Cehe la Timișoara, reprezentat prin Excelența Sa, domnul Ștefan Moțec
Proximitatea dată de poziționarea județului nostru la granița de vest a țării ne-a oferit ocazia de a dezvolta proiecte comune în colaborare cu regiuni din Republica Cehă. Acestea s-au concretizat în ultima perioadă prin vizite bilaterale în cadrul cărora au fost organizate seminarii, expoziţii, discuții cu reprezentanții autorităților publice locale şi schimburi de experienţă.
Cehia
Franţa
Având în vedere argumente de ordin cultural, istoric, economic, politic, regiunile franceze au reprezentat interlocutori importanţi pentru judeţul Timiş în planul relaţiilor de cooperare interregională externă, relaţiile dintre Timiş şi regiunile franceze fiind unul din pilonii constanţi ai strategiei de cooperare a judeţului Timiş.
De-a lungul anilor, colaborarea a luat diverse forme şi s-a axat pe domenii de interes comun, existând relaţii instituţionale cu structuri administrative similare în domenii de cooperare socială şi de ajutor umanitar cu Regiunea Rhône-Alpes, schimburi şi formări de resurse umane cu Departamentul Rhône, oraşele Toulouse, Mulhouse, colaborări de asistenţă tehnică cu Regiunea Midi-Pyrennes precum Antena Timiş de gestiune naţională a programului de cooperare interregională Ecos-Ouverture, înfrăţire cu Regiunea Alsacia prin programul Twinning al Comisiei Europene, pentru întărirea capacităţii instituţionale prin implementarea unei politici de dezvoltare integrata şi multe altele.
Franţa
Germania
Cooperarea cu landul Renania de Nord-Vestfalia
Legăturile şi relaţiile externe ale judeţului Timiş cu landul NRW au fost în cea mai mare parte rezultatul implicării directe sau prin parteneriat a Consiliului Judeţean Timiş pe parcursul amai multor ani de activitate. Ca şi caracteristică generală, relaţiile de colaborare au depăşit stadiul de transfer de ajutor umanitar, pasiv, înscriindu-se într-un parteneriat mai dinamic, în baza unor proiecte de cooperare interregională (Phare Partnership, Ecos-Ouverture). În urma aderării României la Uniunea Europeană în 2007 atenția landului Renania de Nord Vestfalia s-a îndreptat înspre sud de Dunăre, Serbia, Balcani.
Cooperarea cu landul Bavaria
Relaţia cu landul Bavaria a cunoscut de-a lungul timpului o amploare desosebită, putând fi considerată printre cele mai active colaborări ale judeţului Timiş. În anul 2002 s-a semnat la Timişoara acordul de parteneriat între Rosenheim şi Timiş, care prevedea cooperări în diverse domenii: administrativ, economic, cultural, tineret, social etc.
Germania
Italia
Județul nostru are o tradiție în ceea ce privește bunele relații cu numeroși parteneri străini, între care se remarcă și Regiunea Veneto din Nordul Italiei. De aceștia ne leagă o colaborare trainică ce datează de aproape două decenii, concretizată mai ales prin proiecte în domeniul sănătății, iar anul 2019 a reprezentat momentul propice pentru a duce acest parteneriat într-un stadiu mai avansat decât a fost până acum, prin extinderea sa pe mai multe domenii de interes comun. Cu scopul primordial de a crea legături mai puternice între instituțiile de cercetare și educație, universități, asociații și organizații neguvernamentale cu activități economice la nivel local, în primăvara anului 2019 au fost demarate procedurile necesare semnării unui Acord de Înțelegere cu Regiunea Veneto din Italia. S-au reînnoit, astfel, termenii colaborării cu județul Timiș și în sectoare precum cel al administrației publice, comerțului și economiei, științei și tehnologiei, agriculturii și silviculturii, turismului, al sănătății, sportului, educației și formării, nefiind însă neglijate nici marile rețele de transport sau gestionarea teritorială și valorificarea patrimoniului cultural și de mediu.
Italia
China
Anul 2019, din perspectiva relațiilor bilaterale cu Republica Populară Chineză, a reprezentat anul înlesnirii cooperării, pe mai multe domenii de interes, cu provincii din Republica Populară Chineză.
Județul Timiș are o Înțelegere de Cooperare semnată cu Provincia Yunnan încă din anul 2015, pe domenii interes ca: dezvoltarea cooperării între organizațiile și instituțiile de știință, cultură, sănătate, învățământ, asistență și protecție socială, sport, turism, mediu, gospodărire comunală din unitățile administrativ-teritoriale,
Republica Populară Chineză
Republica Moldova
Relațiile dintre judeţul Timiș şi raionul Nisporeni, care au la bază comunitatea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, s-au concretizat prin semnarea unei Înţelegeri de Cooperare între cele două unități administrativ-teritoriale, care are ca scop intensificarea relaţiilor economice şi culturale bilaterale.
De-a lungul timpului a existat şi o comunicare cu reprezentanți ai altor comunități atât din raionul Nisporeni cât şi din alte raioane pentru posibile colaborări între unităţi administrative teritoriale.
Republica Moldova
Anul 2019 reprezintă anul în care a avut loc vizita delegației oficiale a județului Timiș la misiunea economică multisectorială din Rusia, vizită considerată ca fiind un important pas înainte în dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-ruse, în acord cu prioritățile stabilite la nivel inter-statal, dovadă fiind şi decizia de a participa la evenimentele pe care le vom organiza în Timiş.
Rusia
Serbia
De-a lungul anilor, multe dintre relaţiile de cooperare dintre judeţul Timiş şi Provincia Autonomă Voivodina s-au axat pe realizarea unor proiecte transfrontaliere pe fonduri Europene de preaderare pentru revitalizarea turismului transfrontalier, prin reabilitarea structurii navigabile a canalului Bega, prin realizarea unei piste comune de biciclete și prin crearea de noi obiective turistice care pot fi promovate în comun.
În anul 2019 a avut loc semnarea Declaraţiei de intenţie de cooperare între Judeţul Timiş şi Provincia Autonomă Voivodina, având ca scop unirea eforturilor şi a resurselor, în scopul dezvoltării armonioase şi sustenabile a celor două comunităţi locale. În urma acestei vizite, partenerii sârbi și-au manifestat intenția de a extinde domeniile de cooperare dintre regiunile noastre.
Serbia
Ungaria
În regiunea istorică Banat a coexistat o populaţie multietnică şi multiculturală cu origini şi istorie comună. Ca rezultat al schimbărilor apărute după al Doilea Război Mondial, graniţele naţionale au împărţit această regiune în trei ţări diferite. După căderea comunismului în Europa de Est, a crescut din ce în ce mai tare nevoia de cooperare la nivel regional şi local. Astfel, la 17 septembrie 1992 reprezentanţi ai celor două judeţe vecine, Timiş din România şi Csongrád din Ungaria au semnat un protocol de cooperare. Scopul declarat al acestui protocol a fost acela de acordare de sprijin reciproc în procesul de dezvoltare al regiunilor.
Ungaria